Huub Op den Camp benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Datum bericht: 31 augustus 2022

Prof. Dr. Huub Op den Camp is vanwege zijn uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de koninklijke onderscheiding na zijn afscheidscollege als hoogleraar microbiologie met als leeropdracht ”Microbiology of acidic volcanic ecosystems” uit handen van Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

bb_3108_2022_02

Huub Op den Camp (Roermond, 1956) heeft zich de afgelopen veertig jaar op indrukwekkende wijze ingezet voor microbiologisch onderzoek, onderwijs en outreach. Hij wordt geroemd om zijn brede kennis van de microbiologie. Binnen zijn onderzoek werkte hij aan uiteenlopende projecten, zoals het stikstofmetabolisme van de champignon tot aan onderzoek naar zuurminnende micro-organismen in Italiaanse vulkanen, een project waar hij in 2015 een ERC Advanced Grant voor ontving.

Vanaf zijn aanstelling bij de afdeling Microbiologie in 1985, is Huub Op den Camp een boegbeeld voor het microbiologisch onderzoek en onderwijs aan de Radboud Universiteit. Hij maakte deel uit van alle onderwijscommissies van Biologie en leverde een belangrijke bijdrage aan de verbetering van het onderwijsprogramma. Huub Op den Camp is een bevlogen docent. Hij verzorgde jarenlang de eerstejaarscursus Microbiologie voor (medisch) biologen, wat hem de prijs voor beste senior docent opleverde in 2018. Ook als gastdocent bij andere instellingen en als extern examinator bij de HAN University of Applied Sciences wordt Huub Op den Camp erg gewaardeerd.

Huub Op den Camp is een geliefd mentor van vele junior wetenschappers en studenten en heeft zich altijd met passie ingezet voor het overdragen van zijn kennis en enthousiasme voor de microbiologie binnen allerlei geledingen van de maatschappij. Als echte bruggenbouwer biedt hij raad, advies en een luisterend oor aan alle medewerkers en studenten van de afdeling microbiologie en de faculteit.

bb_3108_2022_01