Q&A: solliciteren en Corona

Vind snel het antwoord jouw vraag:

Q: is m'n kans op de arbeidsmarkt beter of slechter vanwege Corona?
Q: wat zijn de kansen op stages tijdens corona?
Q: zal het lastiger worden om een PhD-plek te vinden?
Q: hoe kan ik in deze tijd werkervaring op doen?
Q: hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? 
Q: hoe onderhandel je over je salaris?
Q: mijn vraag staat hier niet bij...

Q: denken jullie dat de arbeidsmarkt beter of slechter zal zijn vanwege Corona voor pas-afgestudeerden?

A: door de Corona-crisis zijn een aantal dingen duidelijk geworden: 
- het belang van online werken en digitaal aanbod
- in staat zijn om op afstand samen te werken
- in staat zijn om je snel en makkelijk aan te passen aan verandering en nieuwe situaties
Vaak hebben pas-afgestudeerden dit snel onder de knie, wat dus hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Laat zien dat je deze kwaliteiten bezit door goede online gespreksvaardigheden en sterke personal branding online (social media).
(Scroll up)

Q: wat zijn de kansen op een stage in tijden van corona?

A: er zijn grofweg 4 patronen te onderscheiden met betrekking tot de kansen op de arbeidsmarkt, afhankelijk van je sector:

1. een afname van vacatures toen corona begon, een toename vanaf april in sommige sectoren en functies, maar niet zoveel vacatures als vóór corona (wat gerelateerd zou kunnen zijn aan een ontwikkelende economische crisis)
2. een afname toen corona uitbrak, een grote toename nu omdat er meer mensen nodig zijn op bepaalde gebieden (gezondheidszorg, digitale wereld, social distancing tools, online onderwijs)
3. geen effect van corona, zelfde aantal vacatures (sommige IT posities)
4. een afname die verder doorzet in sectoren waarin sociaal contact of reizen belangrijk zijn ((netwerk)evenementen, horeca, sport, muziekindustrie, culturele sector)

Om een stage te vinden in deze tijd: 
- wees flexibel en zoek naar mogelijkheden
- focus op de gebieden waar je kansen hoger zijn
- onderzoek wat mogelijk is online en op afstand
- onderzoek hoe begeleiding van de organisatie er uit kan zien
- bekijk/bespreek of de vereisten vanuit je opleiding zijn veranderd
- neem contact op met de stagecoördinator van je opleiding

Er zijn wel signalen dat de arbeidsmarkt weer gaat aantrekken. Ook bij Career Service zien we de afgelopen tijd in het algemeen weer iets meer vacatures verschijnen in alle sectoren, dus laat de moed niet in je schoenen zakken!

(Scroll up)

Q: zal het lastiger worden om een PhD-plek te vinden?

A: PhD-posities ontstaan vaak n.a.v. het verkrijgen van een beurs door een wetenschapper (bijv. VENI, VIDI, VICI beurs, zie ook de website van het NWO). Als een wetenschapper geld heeft om een nieuw onderzoeksproject te financieren, kan hij/zij nieuwe teamleden aannemen, waaronder PhD's. Op de website van het NWO kun je lezen dat de toekenningen van beurzen vertraging hebben opgelopen vanwege corona, omdat de selectie-gesprekken later hebben plaatsgevonden. De PhD-posities zullen er dus wel komen, maar misschien wat later dan normaal. Neem contact op met onderzoekers wiens thema's je interessant vindt en vraag naar hun opties of tips om een PhD te doen. Misschien kennen zij nog collega's van andere universiteiten die wellicht een PhD-positie aanbieden (binnenkort)? Verder is het goed om te weten dat universiteiten op dit moment geen bezuinigingen hebben op PhD-posities en ze dus zoals normaal beschikbaar zijn. Nu dat de overheid veel moet investeren in de maatschappij vanwege Corona, zou het natuurlijk wel kunnen dat dit in de komende maanden gaat veranderen en dat er op alle fronten bezuinigd moet worden (inclusief universiteiten en onderzoeksbeurzen).

(Scroll up)

Q: ik heb nog geen werkervaring. Hoe kan ik die in deze tijd op doen?

A: vaak horen we studenten zeggen dat ze geen ervaring hebben, terwijl ze stiekem al veel meer kunnen dan ze denken. Misschien heb je al veel geleerd in vrijwilligerswerk, mantelzorg, in je studievereniging, informele hulp die je hebt geboden aan familie of vrienden, helpen bij je sportclub..? Soms zit het hem niet zozeer in werkervaring, maar in zelfvertrouwen.

Maar voor verder leren zijn natuurlijk altijd mogelijkheden:

  • Zo kun je nog steeds ervaring op doen door vrijwilligerswerk tijdens de Corona-crisis, bijv. ouderen helpen of bijles voor kinderen (denk ook aan muziek- of taalles).
  • Sommige organisaties faciliteren ook online cursussen of evenementen, zoals webinars, hackathons, virtual inhouse dagen of virtual coffee.
  • Laat de mensen in je omgeving (familie, vrienden, huisgenoten, studiegenoten, kennissen, docenten, via LinkedIn) weten wat je zou willen doen: waar ligt je interesse, wat zou je willen leren? Zo is iedereen alert op wat je zoekt en kunnen ze je beter helpen.
  • Je kunt inspiratie vinden in ons overzicht van manieren om werkervaring op te doen.
  • En misschien kun je ook gewoon beginnen met doen wat je graag doet! Bijv. in de vorm van een blog, YouTube-video, infographic, podcast... Laat zien wat je hebt geleerd op een manier die jij leuk vindt en die bij jou past. Zo kun je gelijkgestemden enthousiasmeren en inspireren, en wie weet komt daar in de toekomst iets heel moois uit voort! Just do it :-)

(Scroll up)

Q: hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek?

A: daar hebben we een hele handige handout voor gemaakt! Check it out.

(Scroll up)

Q: hebben jullie salaris-gerelateerde tips? Wat kun je verwachten en vragen in onderhandelingen?

A: arbeidsvoorwaarden omvatten meer dan alleen salaris. Bijv: wat zijn je voorkeuren als het gaat om reiskostenvergoeding, vakantiedagen, opleiding? Om je voor te bereiden op de onderhandelingen: onderzoek wat gebruikelijk is in een specifieke sector, land, functie en niveau. Bekijk sites als loonwijzer.nl en praat met mensen die je kent met een zelfde soort baan. Vergelijk jezelf met hun kennis, vaardigheden en ervaring, om zo tot een goed voorstel te komen. Lees ook de handout hierover.

(Scroll up)

Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem even contact op!

(Scroll up)