Wij voor de maatschappij

Veel onderzoek aan de faculteit wordt geïnspireerd door belangrijke maatschappelijke issues. Maar hoe vloeien de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek terug richting de maatschappij? De medewerkers van de faculteit delen hun nieuwe inzichten en kennis op veel verschillende manieren.

Het beschikbaar en bruikbaar maken van nieuwe inzichten uit ons wetenschappelijk onderzoek is essentieel voor verandering en vooruitgang. Alleen als inzichten beschikbaar zijn, kunnen ze als voedingsbodem dienen voor veranderingen in de samenleving en bij bedrijven. Dan is er sprake van valorisatie/impact.

Delen van inzichten

Wij zijn ervan overtuigd dat wetenschap binnen de samenleving plaatsvindt. Onze onderzoekers delen waar mogelijk hun nieuwste inzichten. Bijvoorbeeld door onderzoeksresultaten te publiceren in zowel wetenschappelijke als vaktijdschriften, samen te werken met andere onderzoeksinstituten en maatschappelijke partners. Ook ontwikkelen onderzoekers producten, zoals een leesapp of onderwijsprogramma tegen pesten, die voor iedereen beschikbaar zijn. Bovendien kan hun kennis nuttig zijn voor beleidsadvisering, bijvoorbeeld bij de overheid.

Onze onderzoekers spelen ook een rol in onze postmasteropleidingen. Ze vertalen daar hun wetenschappelijke kennis naar praktische handvatten en delen zo hun inzichten met de beroepspraktijk.  Radboud Centrum Sociale Wetenschappen wil professionals uit het veld de ruimte bieden om zich te blijven ontwikkelen door praktijk en wetenschap te verbinden. De universiteit levert zo een bijdrage aan de voortdurende verbetering van zorg, onderwijs en maatschappij.

Letterprins: wetenschappelijke inzichten in een app

Nieuwe inzichten die zijn ontstaan uit sociaalwetenschappelijk onderzoek, vinden hun weg richting de samenleving of bedrijven door concrete producten of door adviezen naar bedrijven en overheden. Zo ontwikkelden onze onderzoekers de Letterprins app voor kinderen met dyslexie.

Social Sciences for Society

Wil je een idee krijgen van ons onderzoek? Maak kennis met de projecten van enkele van onze wetenschappers.