Bijzonder hoogleraar ISCT, hoofdopleider RITHA

Lianne Hoogeveen klein

‘Het was nooit mijn plan om in de hoogbegaafdheidssector te gaan werken; ik ben er puur bij toeval terecht gekomen. Pas gaandeweg ben ik mijn hart eraan verloren. Ik merkte dat dit iets is waar ik echt iets kan betekenen.

In mijn werk focus ik op het ongeziene talent. We weten dat hoogbegaafde mensen qua capaciteiten anders denken; sneller en complexer. Dat is op zich niet erg, misschien zelfs prettig, maar het matcht slecht met het onderwijs en soms zelfs met de hele maatschappij. Dat betekent dat mensen die potentieel heel getalenteerd zijn, hun talent niet tot uiting kunnen laten komen. Zij worden begrensd door de omgeving waarin ze zitten. Dat is iets wat mij heel erg aan het hart gaat.

Dit is echter niet alleen bij hoogbegaafde mensen aan de orde. Als opleider zie ik dat ook studenten vaak moeite hebben om hun eigen talent te zien. Door hoge prestatiedruk durven mensen geen risico’s meer te nemen, ze zijn bang om te falen. Maar iets mag soms ook mislukken, daar leer je nou juist zo veel van. Als ik zie dat mensen hun eigen grenzen gaan verkennen, of er zelfs overheen gaan, dan word ik zó gelukkig. In mijn werk zie ik mensen groeien, zelfverzekerder worden; dat is het mooiste aan mijn baan.'

Lianne Hoogeveen - bijzonder hoogleraar ISCT, hoofdopleider RITHA
#WeAreRadboud