Tibor Bosse, hoogleraar communicatiewetenschap & Artificial Intelligence

Tibor Bosse

‘Chatbots kom je steeds vaker tegen. Bijvoorbeeld bij de klantenservice van een webwinkel, of als je een vlucht wil boeken bij KLM. Ze zijn altijd beschikbaar, ze oordelen en niet én zijn misschien wel het beste voorbeeld van Artificial Intelligence (AI).

Met ons ‘Look Who’s Talking’-project willen we chatbots bouwen waarmee je een langdurige band opbouwt, om zo aan te moedigen tot gezonder gedrag. Bijvoorbeeld om je te helpen stoppen met roken. Dat is een interessante aanvulling op bestaande interventies, want het maakt hulpverlening laagdrempeliger.

Daarvoor hebben we een chatbot nodig met een geheugen, die zich aanpast aan jou. Dat is een flinke stap ten opzichte van de simpele chatbots die je nu vaak tegenkomt. Sterker nog: voor menselijke hulpverleners is het vaak al lastig om een band op te bouwen, laat staan voor een virtuele variant.

Toch denk ik dat we flinke stappen kunnen zetten. Mensen kunnen overal een band mee opbouwen: kijk maar naar kinderen en hun knuffelbeer. Of naar Disney-films: we weten dat Simba niet echt is, maar toch huilen we om The Lion King. Waarom zouden we dan niet een chatbot kunnen bouwen die ons ook weet te raken?’

Tibor Bosse, hoogleraar communicatiewetenschap & Artificial Intelligence #WeAreRadboud