Faculteit der Sociale Wetenschappen
Zoek in de site...

Gezondheid en welzijn

Gezondheidscheck

Uit onderzoek is gebleken dat studenten meer gezondheidsklachten hebben dan hun leeftijdsgenoten die niet studeren. Hoe is dat bij jou? Doe de gezondheidscheck en beantwoord vragen over je gemoedstoestand en fitheid om erachter te komen hoe gezond je bent.

Om gezondheid- en welzijnsklachten onder studenten aan te pakken zijn er diverse programma's, sites, personen of andere instanties die je erbij kunnen helpen. Hieronder vind je informatie die bij de verschillende beschreven situaties van toepassing kunnen zijn.

  1. Ik wil zelf aan de slag en ik wil mijn gezondheid/welzijn verbeteren.
  2. Ik maak me zorgen over een medestudent
  3. Ik zoek hulp, waar kan ik terecht?

1. Ik wil zelf aan de slag en ik wil mijn gezondheid/welzijn verbeteren.

Als je je gezondheid en welzijn wil verbeteren, zijn hier diverse online zelfhulp programma’s voor die je kan volgen. Onderstaande vermelde programma’s zijn gratis (voor studenten van Sociale Wetenschappen)

NB: Als je serieuze gezondheid– of welzijnsproblemen hebt, is het verstandig om een afspraak te maken een professional zoals je studieadviseur of een studentenpsycholoog.

  • Online cursussen en programma’s
    Specifiek thema
    Met deze gratis programma’s kan je zelf aan de slag met je welzijn en gezondheid. Hier vind je modules die je kunnen helpen bij specifieke thema's zoals bijvoorbeeld balans, eenzaamheid, stress en het verminderen van slechte gewoonten. Door middel van wekelijkse opdrachten en instructies krijg je meer inzicht in dit thema en hoe je hier zelf mee aan het werk kan. Naast de Nederlandse programma's zijn er ook Engelse programma's beschikbaar waarmee je aan de slag kunt gaan.

    Algemeen
    The science of wellbeing is een Engelstalige online cursus van Yale University over geluk. Als je deze cursus volgt en de oefeningen doet, kan dit een positieve invloed hebben op je welzijn.

    Heb je een dip en zoek je anonieme begeleiding?
    Dan is Grip op je dip misschien iets voor je. Het is een praktische online cursus voor jongeren die al een tijdje in een dip zitten. Je neemt deel aan 6 chatsessies met lotgenoten van anderhalf uur gedurende 6 weken. Deze sessies worden begeleid door een deskundige.
  • Apps voor je mobiel
    Kijk eens op de GGD site voor suggesties. Deze apps zijn gebruiksvriendelijk, betrouwbaar,en gecheckt op het borgen van je privacy en veiligheid en de onderbouwing.
  • Verslavingstest
    Wil je testen of je verslaafd bent? Kijk eens op de site van Iriszorg en check aan welke criteria jij voldoet.

2. Ik maak me zorgen over een mede student.

  • Je kunt vaak al helpen door te luisteren.
  • Je kunt ook vertellen waar hij of zij hulp kan vinden. Spreek daarbij de mogelijkheid om een afspraak te maken met de studieadviseur of de studentenpsycholoog.
  • Bel de huisartsenpost (0900-8880) of het Universitair gezondheidscentrum (024-3224340) als je je veel zorgen maakt of als er een gevaarlijke situatie ontstaat.
  • Op de website van 113 vind je tips en ondersteuning als je vermoedt dat iemand zelfmoord overweegt.

Je kan ook je zorgen delen per mail of een afspraak maken om te bespreken wat je kan doen.

3. Ik zoek hulp, waar kan ik terecht?

  • Als je hulp zoekt voor problemen die te maken hebben met de omstandigheden rond je opleiding en je studieprogramma kan je bij je mentor en je studieadviseur terecht. De contactgegevens vind je bij de verschillende opleidingen onder 'Aanspreekpunten'.
  • Voor verdere begeleiding en advies kan je contact opnemen met de Dienst Studenten Zaken van de Radboud Universiteit. Je vind hier persoonlijk advies, workshops en trainingen.
  • Je kan ook terecht bij de Arbo- en Milieudienst van de Universiteit voor informatie over veilig en gezond studeren.,
  • Kijk ook eens bij de Studentenkerk. Zij organiseren diverse activiteiten die je kunnen ondersteunen bij je je persoonlijke ontwikkeling.


Heb je een acuut probleem
?

Neem dan contact op met je huisarts. Buiten kantooruren en in het weekend kan je de huisartsenpost bellen (tel. Nijmegen: 0900-8880).

Bel 0900-0113 hulplijn bij zelfmoordgedachtes of kijk op www.113.nl. Je kunt ook contact met hen opnemen als je je ernstige zorgen maakt over iemand anders.​