Faculteit der Sociale Wetenschappen
Zoek in de site...

Arbeidsmarktoriëntatie

Op deze pagina vind je informatie over de arbeidsmarktoriëntatie van de opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Meer informatie over stages, loopbaantips, vacatures of andere arbeidsmarkt gerelateerde punten: neem een kijkje op de website van Career Service:

De studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie bereidt je uitstekend voor op een grote diversiteit aan banen. Je gaat niet per se als ontwikkelingswerker aan de slag, maar bent opgeleid voor onderzoeks- en beleidsfuncties. Onze studenten vinden dan ook onder meer werk bij de overheid, bij internationale organisaties, in de journalistiek, en ook in het onderwijs. Na je studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (CAOS) aan de Radboud Universiteit Nijmegen ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie opent deuren

Met de studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie bereid je je voor op een grote diversiteit aan banen waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een samenleving die eerlijker, gelijker, inclusiever en groener is.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een uniek profiel. Je bestudeert de centrale thema’s ‘Culturele Diversiteit’ en ‘Sociale Ongelijkheid’ vanuit twee perspectieven: culturele antropologie én ontwikkelingssociologie. Hierdoor beschik je over kennis die maatschappelijk zeer relevant is. Ook beheers je een aantal onderzoeks-vaardigheden waarin veel organisaties in toenemende mate zijn geïnteresseerd.

Alumni van CAOS werken bij allerlei organisaties als professionals op het gebied van diversiteit en duurzaamheid. Ze komen daar in uiteenlopende leidinggevende of beleidsfuncties terecht. Waar sommige alumni werken bij organisaties die zich op de Nederlandse maatschappij richten, werken anderen bij internationaal georiënteerde organisaties. Onze afgestudeerden vinden veelal hun droombaan bij overheidsorganisaties, onderwijs- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, of bij bedrijven. Een greep uit de functies die CAOS alumni vervullen en de organisaties waarin ze werkzaam zijn:

  • Strategisch adviseur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
  • Beleidsmedewerker bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Programmamedewerker NGO bij Liliane Foundation of Verenigde Naties
  • Docent Maatschappijleer op een middelbare school
  • Medewerker Diversiteit en Inclusie in een gemeente of bedrijf
  • Journalist bij Trouw
  • Teamleider bij Stichting Vluchtelingenwerk
  • Evaluatiemedewerker noodhulpprogramma’s bij Oxfam Novib
  • Organisatieadviseur Interculturele Communicatie
  • Hoofd Duurzaamheid bij IKEA
  • Beleidsmedewerker Participatie en Inburgering bij Gemeente
  • Hoor- en Beslismedewerker bij de Immigratie- & Naturalisatie Dienst
  • Projectleider bij Cross your Borders
  • Promovendus | universiteit

Lees meer over waar onze alumni terecht zijn gekomen in hun persoonlijke verhalen:

  • Evy Dassen - Projectassistent van het LHBTI-projectteam binnen Team Inclusie en Diversiteit van Movisie.

Tijdens de opleiding

In de opleiding word je tijdens mentorgesprekken één op één begeleid bij de belangrijke keuzes die je tijdens je studie moet maken. Je denkt ook na over de vraag wat deze keuzes betekenen voor je toekomstige loopbaan. Ga ik wel of geen stage lopen? Wil ik onderzoek doen in Nederland of in het buitenland? Welke minor past bij de kant die ik later op wil gaan?

In het tweede jaar volg je het vak Arbeidsmarktoriëntatie. Gedurende een aantal weken sta je samen met je docent en je medestudenten stil bij vragen als: wat vind ik belangrijk in mijn toekomstige werk, over welke vaardigheden beschik ik dan, op welke terreinen wil ik me verder ontwikkelen? Je gaat ook in gesprek met oud studenten over hun studie en wat die studie nu nog betekent in het werk dat zij doen. Op deze manier krijg je een beter beeld van banen waarin je als CAOS afgestudeerde terecht komt.

Aan het einde van het tweede jaar kun je kiezen voor het Sustainable Development Profiel. Dit is een profiel waarmee je gedurende het derde jaar en de masteropleiding affiniteit en ervaring opbouwt met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Je rondt dit profiel af met een portfolio. Dit portfolio kun je aan toekomstige werkgevers laten zien om hen te overtuigen van jouw kwaliteiten op het gebied van internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Op deze manier vergroot je tevens je kansen om na de afronding van een masteropleiding door te stromen naar het wereldwijd unieke traineeship programma van de Advanced Master in International Development (AMID). Als je tegen die tijd ook je masteropleiding bij CAOS volgt, hoef je bovendien geen registratiekosten voor de AMID te betalen.