Studeren in het buitenland
Naar het buitenland
Voor wie?
Het is voor studenten binnen de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en de beide masteropleidingen mogelijk om een deel van de studie in te vullen aan een buitenlandse universiteit.
Voor bachelorstudenten PW geldt dat ze (een gedeelte van) hun vrije keuzeruimte kunnen invullen met onderdelen die aan een buitenlandse universiteit worden behaald. Als een student in het tweede semester van het derde bachelorjaar het verblijf in buitenland plant dan zal hij of zij, met enkele aanpassingen in de studieplanning, geen tot nauwelijks studievertraging oplopen.
Voor studenten binnen de bacheloropleiding PWPO en het ALPO-traject geldt dat er geen mogelijkheden zijn om naar het buitenland te gaan zonder dat dit tot studievertraging leidt. Dat wil niet zeggen dat zij niet voor een buitenland ervaring mogen kiezen. Zij dienen er rekening mee te houden dat ze hierdoor de bacheloropleiding niet binnen de aangegeven tijd kunnen afronden en dat er een individuele planning nodig is. PWPO en ALPO studenten wordt aangeraden om met de studieadviseur Susanne van Helden een afspraak te maken voor meer informatie.
Binnen het pre-masterprogramma zijn er geen mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Deze groep wordt aangeraden om de mogelijkheden van een buitenland verblijf in de masteropleiding te onderzoeken.
Masterstudenten kunnen ervoor kiezen om hun stage en/of scriptie in het buitenland te doen. Over het algemeen geldt dat het minimaal een half jaar aan voorbereidingstijd kost. Het lopen van een klinische stage Orthopedagogiek in het buitenland is vanwege de eisen die door de Nederlandse beroepsvereniging aan de stage worden gesteld, moeilijker te organiseren dan een stage Pedagogiek of Onderwijswetenschappen. Heb je interesse om tijdens de masteropleiding naar het buitenland te gaan maak dan tijdig een afspraak met de studieadviseur Susanne van Helden.
Stappenplan
Over het algemeen geldt dat wie tijdens de studie een periode aan een buitenlandse universiteit wil studeren, daartoe zelf initiatieven moet nemen.
- Begin met voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:
- Wanneer wil ik naar het Buitenland: Bachelor of Master?
- Waar wil ik naar toe: binnen Europa, buiten Europa, specifiek land?
- Wat wil ik daar gaan doen: cursussen volgen, stage lopen of scriptie schrijven?
- Op de website van het International Office Social Sciences kun je informatie vinden over de universiteiten waar wij een contract mee hebben en waar je eventueel naar toe kunt. Tevens vind je hier informatie over beurzen en subsidies waar je eventueel gebruik van kunt maken. Ook vind je hier de uitleg over het doorgeven van je voorkeur voor een buitenlandse universiteit
- Bezoek de voorlichting tijdens de Radboud Beyond Bordersweek in oktober /november en/of maak een afspraak met de studieadviseur Susanne van Helden
- Hou deadlines in de gaten:
- Op 1 februari sluit de aanmelding voor het doorgeven van je voorkeur voor niet-Europese universiteiten
- Op 1 maart sluit de aanmelding voor het doorgeven van je voorkeur voor Europese universiteiten
- De aanmelding voor ISEP is in januari
Meer informatie en contact
Contactpersoon vanuit de opleiding voor studeren in het buiteland is voor studenten die naar het buitenland willen tijdens de bachelor Elske Gros en voor studenten die naar het buitenland willen tijdens de master Robin Sülter. Je kunt bij hen terecht met oriënterende vragen. Je kunt bij het IOSS terecht met allerlei vragen over studeren in het buitenland, niet alleen over aanmelding, deadlines voor aanmelding, financiering en huisvesting maar ook als je meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden waar je naar toe kunt. Het ondertekenen van je Learning Agreement en het (bij terugkomst) laten erkennen van je studiepunten verloopt ook via het IOSS. Verder kun je ook informatie vinden op de website van Radboud International.
Eerste contactpersoon vanuit het IOSS is Miranda Smeeman; bereikbaar via ioss@ru.nl, of maak een afspraak via deze link.