Veelgestelde vragen STIP
- Ik wil starten met een opleiding bij Sociale Wetenschappen en wil graag weten welke vakken ik moet gaan volgen. Hoe kom ik daar achter?
- Waar vind ik mijn rooster?
- Hoe kan ik een afspraak maken met een studieadviseur?
- Ik heb een beperking waardoor ik in aanmerking kom voor speciale voorzieningen bij tentamens. Hoe moet ik dit regelen?
- Waar kan ik met mijn klacht terecht?
- Ik heb een vraag over mijn inschrijving aan de universiteit, studielink of mijn collegekaart.
- Ik sta wel ingeschreven voor een cursus, maar ik kan niet in blackboard.
- Ik wil me via osiris inschrijven voor een cursus of tentamen, maar dit lukt niet.
- Ik stond niet op de deelnemerslijst voor de herkansing, hoe kan dit?
- Mijn cijfer staat al een tijdje op blackboard maar niet in Osiris; wat betekent dit?
- Is de uitslag van de cursus …. al bekend?
- Ik heb een ND gekregen voor een tentamen. Wat betekent dit?
- Wat moet ik doen als ik klaar ben met studeren?
- Ik ga afstuderen en mijn vakken staan niet allemaal op de juiste plekken in mijn studievoortgangsoverzicht. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze op de juiste plek komen?
- Ik heb mijn diploma aangevraagd. Wanneer is mijn aanvraag verwerkt?
- Wanneer en hoe laat is mijn diploma uitreiking?
- Ik heb op mijn diploma aanvraag aangegeven dat ik een balie uitreiking wil. Wanneer en waar kan ik mijn diploma ophalen?
- Ik wil graag een gewaarmerkte kopie van mijn diploma. Waar kan ik deze halen?
- Ik moet bij mijn vervolgopleiding een verklaring inleveren dat ik ben afgestudeerd, maar ik heb mijn diploma nog niet. Hoe kom ik aan zo’n verklaring?
Staat jouw vraag hier niet bij en kun je het antwoord op je vraag niet vinden op de site? Mail het ons!
1. Ik wil starten met een opleiding bij Sociale Wetenschappen en wil graag weten welke vakken ik moet gaan volgen. Hoe kom ik daar achter?
Kijk in de studiegids van de betreffende opleiding.
2. Waar vind ik mijn rooster?
Je kunt je rooster uitzoeken en opvragen op zowel de algemene roosterpagina als via het persoonlijk rooster.
3. Hoe kan ik een afspraak maken met een studieadviseur?
- Als je al student bent aan de RU bij de faculteit Sociale Wetenschappen kun je zelf een afspraak maken via het opleidingstabblad op de studentenportal. Hier vind je bovenaan de pagina een button om een afspraak te maken.
- Als je nog geen student aan de RU bent, of van buiten de RU komt, kun je het beste even bellen naar de balie van het STIP (024-3616163). Om gemakkelijk en snel af te stemmen, kunnen alleen telefonisch afspraken met studie adviseurs worden gemaakt, niet via mail.
4. Ik heb een beperking waardoor ik in aanmerking kom voor speciale voorzieningen bij tentamens. Hoe moet ik dit regelen?
- Maak een afspraak met een studie adviseur van je opleiding. Deze zal je verder uitleggen wat je moet doen.
- Als de speciale voorzieningen zijn toegekend, moet je je zelf op een andere manier dan andere studenten inschrijven voor cursussen en toetsen.
5. Waar kan ik met een klacht terecht?
In de klachtenprocedure vind je de stappen die je kunt zetten om verschillende soorten klachten in te dienen.
6. Ik heb een vraag over mijn inschrijving aan de universiteit, studielink of mijn collegekaart.
Met vragen over bovenstaande of andere zaken die gelden voor elke student op de universiteit (niet opleidingsspecifiek), kun je terecht bij Dienst Studentenzaken.
7. Ik sta wel ingeschreven voor een cursus, maar ik kan niet in blackboard.
Pas 24 uur na inschrijving voor een cursus in osiris, is de koppeling naar blackboard voltooid. Heb je je meer dan een dag geleden ingeschreven en kun je nog steeds niet op blackboard? Kijk dan in dit hulp document van ICTIO.
8. Ik wil me via osiris inschrijven voor een cursus of tentamen, maar dit lukt niet.
Zoek de cursuscode op in de studiegids en neem contact op met het STIP (stip@socsci.ru.nl of 024-3616163)
9. Ik stond niet op de deelnemerslijst voor de herkansing, hoe kan dit?
Waarschijnlijk heb je je niet in Osiris aangemeld voor de tweede kans. Voor tweede kansen moet je je altijd zelf aanmelden. Doe dit tijdig (uiterlijk een week voor het tentamen): bij het STIP bepaalt het aantal inschrijvingen ook het aantal tentamens dat wordt vermenigvuldigd. Als je je niet tijdig inschrijft voor een hertentamen, loop je kans dat er te weinig tentamens zijn of dat er te weinig plaats is in de tentamenzaal.
10. Mijn cijfer staat al een tijdje op Brightspace maar niet in osiris: wat betekent dit?
Dit betekent meestal dat het cijfer door de docent nog niet ter verwerking is doorgegeven aan het STIP. Als het cijfer langer dan twee werkdagen op blackboard staat, kun je de docent mailen met de vraag of de cijfers al zijn doorgegeven aan het STIP.
11. Is de uitslag van de cursus …. al bekend?
De docent bepaalt wanneer uitslagen bekend worden gemaakt. Mocht je op een uitslag wachten dan is het raadzaam altijd eerst de docent te mailen.
12. Ik heb een ND gekregen voor een tentamen. Wat betekent dit?
ND betekent ‘Niet Deelgenomen’. Deze uitslag krijg je als je ingeschreven staat voor een toets, maar de toets niet hebt gemaakt. Let op: ND telt mee als toetspoging voor een eventueel judicium (bv cum laude)! Je kunt een ND voorkomen door te zorgen dat je alleen staat ingeschreven voor toetsen die je daadwerkelijk maakt. Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn bij een tentamen en het lukt je niet zelf om je voor de toets uit te schrijven, meld je dan af via stip@socsci.ru.nl of via 024-3616163. Afmelden via het STIP kan uiterlijk tot de eindtijd van het tentamen.
13. Wat moet ik doen als ik klaar ben met studeren?
- Als je een bachelor of masteropleiding hebt afgerond moet je zelf je bachelor- of masterdiploma aanvragen. Ook een premastercertificaat moet je zelf aanvragen. Om te kunnen afstuderen is het nodig dat je nog op de universiteit staat ingeschreven op je examendatum (dit is altijd de laatste werkdag van de maand waarin je je diploma aanvraagt). Zorg dus dat je een geldige inschrijving aan de universiteit hebt op die datum.
- Als je gedurende het jaar afstudeert of stopt met studeren, moet je je zelf uitschrijven.
- Controleer ook even of je nog zelf iets moet regelen rondom studiefinanciering met DUO.
14. Ik ga afstuderen en mijn vakken staan niet allemaal op de juiste plekken in mijn studievoortgangsoverzicht. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze op de juiste plek komen?
Om je diploma aan te vragen vul je het aanvraagformulier bachelor of master in. Hierop vul je zelf de cursussen die je hebt gevolgd in bij het examenonderdeel waarbij ze horen. Mochten ze in je studievoortgangsoverzicht nog niet op de juiste plek staan, dan zet het STIP ze naar aanleiding van dit aanvraagformulier op de juiste plek, zodat ze later ook op de juiste plek in je diplomasupplement staan.
15. Ik heb mijn diploma aangevraagd. Wanneer is mijn aanvraag verwerkt?
Diploma aanvragen worden over het algemeen verwerkt na de laatste werkdag van de maand van aanvragen. Als je bijvoorbeeld op 10 augustus je diploma aanvraagt, kan het zijn dat deze pas na 31 augustus wordt verwerkt. ‘Verwerken’ betekent dat het STIP controleert of je inderdaad voldoende studiepunten hebt behaald om te kunnen afstuderen, of al je cursussen op de juiste plek in het diplomasupplement komen, en of je op de examendatum (dit is de laatste werkdag van de maand, in het geval van het voorbeeld 31 aug) een geldige inschrijving hebt aan de RU. Als alle gegevens juist zijn, wordt je examen geregistreerd in Osiris en worden je gegevens doorgegeven aan Bureau Examens. Dit kan in drukke periodes tot drie weken na de examendatum duren. Als dit is gebeurd, krijg je via osiris een mail dat je aanvraag bij het STIP is verwerkt.
16. Wanneer en hoe laat is mijn diploma uitreiking?
- Voor de uitreikingsdatum kijk je in het schema van uitreikingsdata voor alle opleidingen van FSW.
- Ongeveer twee weken voorafgaand aan de uitreiking krijg je van Bureau Examens een uitnodiging voor je diploma uitreiking.
17. Ik heb op mijn diploma aanvraag aangegeven dat ik een balie uitreiking wil. Wanneer en waar kan ik mijn diploma ophalen?
Nadat je van Bureau Examens een mail hebt ontvangen dat je diploma klaar ligt, kun je een afspraak maken om je diploma op te halen.
18. Ik wil graag een gewaarmerkte kopie van mijn diploma. Waar kan ik deze halen?
Bureau Examens geeft slechts één keer een diploma af. Als je met je diploma naar de balie van Dienst Studentenzaken (Houtlaan 4) gaat, kun je daar een gewaarmerkte kopie krijgen van je diploma.
19. Ik moet bij mijn vervolgopleiding een verklaring inleveren dat ik ben afgestudeerd, maar ik heb mijn diploma nog niet. Hoe kom ik aan zo’n verklaring?
- Bij het aanvragen van je bachelor- of masterdiploma kun je aangeven dat je een ‘voorlopige afstudeerverklaring’ wilt. Dit houdt in dat je een brief thuisgestuurd krijgt waarin wordt aangegeven dat je alle benodigde resultaten voor het behalen van het bachelor/masterprogramma hebt behaald. Deze wordt naar het (huis)adres gestuurd wat je op het aanvraagformulier invult.
- In sommige gevallen is een officiële cijferlijst voldoende.
Staat jouw vraag hier niet bij en kun je het antwoord op je vraag niet vinden op de site? Mail het ons!