Zoek in de site...

Adulting: écht volwassen | Lezing door neurowetenschapper Rogier Kievit, socioloog Lonneke van den Berg en filosoof Femke Takes (Lezing)

Datum
maandag 6 februari 2023Plaats in agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Let op: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1 (was eerst LUX)
Organisator
Radboud Reflects en Donders Institute
Spreker
Neurowetenschapper Rogier Kievit, socioloog Lonneke van den Berg en filosoof Femke Takes
Beschrijving

Adulting: écht volwassen | Lezing door neurowetenschapper Rogier Kievit, socioloog Lonneke van den Berg en filosoof Femke Takes

Let op: de locatie is gewijzigd naar Collegezalencomplex, Radboud Universiteit

Hoe ben je een volwassene? En vanaf welke leeftijd zou je dat moeten zijn? Op YouTubekanalen en internetfora delen twintigers en dertigers hoe moeilijk ze het vinden om te “adulten”: leven en handelen als een volwassene. Waar komt deze generationele groeipijn vandaan? Kom en luister naar neurowetenschapper Rogier Kievit over volwassen breinen, socioloog Lonneke van den Berg over de levensloop van jongeren en filosoof Femke Takes over de plicht om op te groeien.

Adulting

Online discussiëren millennials over hun volwassenheid. Of, eigenlijk, over het gebrek daaraan. “Adulting” noemen ze het gedrag dat past bij gebalanceerde, verantwoordelijke mensen. Een volwassene, zo denken ze, kan boodschappen budgetteren, doet de belastingaangifte op tijd en houdt de kamerplanten in leven. Maar die taken blijken allemaal nog verdraaid lastig.

Brein en bankrekening

Op je vijfentwintigste zou je brein volgroeid zijn, zo hoor je vaak in de media. Dit gegeven verklaart waarom pubers niet kunnen plannen, waarom tieners driftig met deuren slaan en waarom studenten tot zonsopgang uitgaan wanneer ze een paar uur daarna naar een college moeten. Met onvolwassen hersenen doe je nou eenmaal onvolwassen dingen. Recent neurologisch onderzoek nuanceert echter de harde vijfentwintigjaargrens. Neurowetenschapper Rogier Kievit legt uit hoe breinen dan wel volwassen worden.

Socioloog Lonneke van den Berg onderzoekt de levensloop van jongeren. Ze kijkt naar het moment dat ze het ouderlijke nest verlaten en uit huis gaan. Worden ze dan ook volwassen? En als dat zo is, wat heeft volwassenheid dan met je sociaaleconomische status te maken? Immers, dat eigen huis moet je wel kunnen betalen.

Plicht tot opgroeien

Of volwassenheid nu bepaald wordt door brein of bankrekening, uiteindelijk lijkt er één factor verbindend in ons begrip ervan: controle en verantwoordelijkheid over je eigen leven. Filosoof en ethicus Femke Takes gaat in op de vraag of we volwassen moeten worden. Is het je plicht om op te groeien?

Lees ook het VOX-interview met Femke Takes: Volwassen worden, moet dat? ‘Je kan ook heel gelukkig zijn zonder airfryer’

Over de sprekers

Rogier KievitRogier Kievit is neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt hoe de redeneringsvaardigheden van mensen door hun leven heen veranderen.


Lonneke van den BergLonneke van den Berg is socioloog aan de Radboud Universiteit. Zij analyseert levensfases, familiestructuren en het moment van uit huis gaan.Femke TakesFemke Takes is filosoof van de Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Zij bestudeert de ethiek van opvoeden.


Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Dit is een prorgramma van Radboud Reflects en het Donders Institute.