Zoek in de site...

Jona en de walvis. Van wie is je leven? | Lezing en gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude en psycholoog Harold Bekkering (Lezing)

Datum
dinsdag 14 februari 2023Plaats in agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator
Radboud Reflects
Spreker
Theoloog Annemarieke van der Woude en psycholoog Harold Bekkering
Beschrijving

Jona en de walvis. Van wie is je leven? | Lezing en gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude en psycholoog Harold Bekkering

Hoe word ik gelukkig? Hoe vind ik mijn ware ik? Hoe haal ik het beste uit mezelf? Onze cultuur is doordrenkt van het idee dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons falen en slagen, en dat geluk maakbaar is. Maar is dat wel zo? En als het zo is, hoe kunnen we onszelf dan het beste op die weg zetten? Kom luisteren naar theoloog Annemarieke van der Woude en psycholoog Harold Bekkering die het oude bijbelverhaal Jona en de Walvis gebruiken om over deze vragen na te denken.

Jona en de walvis

Jona kreeg van God de opdracht om de mensen in Ninivé te gaan waarschuwen voor hun slechte gedrag. Maar Jona had geen zin, en dus nam hij een boot de andere kant op – die vervolgens in een storm dreigde te vergaan. Als Jona, met een beetje hulp van een walvis, een paar dagen later weer aan land is, gaat hij alsnog naar Ninivé. Een mooi verhaal, goed voor talloze kinderboeken en mooie plaatjes. Maar kunnen we er ook nog iets van leren?

Zelfbeschikking

Waarom doen we de dingen die we doen? Wat motiveert ons? Volgens de psychologische theorie van zelfbeschikking hebben we autonomie, competentie en verbondenheid nodig om onze intrinsieke motivatie te verhogen. Maar is alles wel een kwestie van je eigen wil? Het verhaal van Jona suggereert dat de meeste dingen die we doen uiteindelijk misschien wel andere redenen hebben.

Kunnen we ons eigen leven wel vormgeven? Hoe spelen anderen daarin een rol? En wie gaat de maatschappelijke taken opknappen waar niemand veel zin in heeft? Harold Bekkering en Annemarieke van der Woude verkennen deze en aanverwante vragen onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Kom en discussieer mee!

Over de sprekers

Annemarieke van der WoudeAnnemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in het Oude Testament. Ze doet onderzoek naar heiligheid in het alledaagse leven en in de bijbel. Daarnaast publiceert ze veelvuldig over euthanasie en het vrijwillig levenseinde.

Harold BekkeringHarold Bekkering is psycholoog aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op menselijk leren vanuit de neurowetenschappen, robotica, kunstmatige intelligentie en de psychologie. Sociale interacties, motivatie en de werking van ons geheugen staan hierin centraal.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.