Zoek in de site...

Opening tentoonstelling over Vrijheid in Erasmushal

Datum bericht: 6 september 2021

In de hal van het Erasmusgebouw is vanaf 6 september de tentoonstelling ‘Vrijheid’ te bekijken. Medewerkers van de Faculteiten FTR en Letteren leverden objecten aan met een relatie tot dit thema. De tentoonstelling is de komende maanden te bekijken in de Erasmushal.

De aanleiding van de tentoonstelling is duidelijk: vrijheid is de afgelopen anderhalf jaar op allerlei manieren ter discussie komen te staan. Door het coronavirus en het thuis werken en studeren, maar bijvoorbeeld ook door de Black Lives Matter beweging. Ook de opening van het academisch jaar op 6 september staat in het teken van het thema Vrijheid.

De objecten in de tentoonstelling komen uit verschillende tijdsperiodes en culturen. Ze hebben allemaal tevens een link met de geesteswetenschappelijke disciplines die in het Erasmusgebouw zijn gevestigd. Zo zijn er teksten van vrijheidsliederen na WO II te bekijken, vind je er religieuze objecten maar bijvoorbeeld ook ansichtkaarten. Docenten Frank Mehring (American studies), Anya Topolski (Filosofie), Paul van der Velde (Religiewetenschappen) en Thomas Quartier (Theologie) leverden allen een object aan met een relatie tot vrijheid. Willy Piron leverde verschillende items uit de collectie van het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie, dat ook in het Erasmusgebouw is gehuisvest.

De tentoonstelling laat zien dat vrijheid in verschillende periodes, culturen en tradities een verschillende betekenis heeft en krijgt. Met deze tentoonstelling wordt zo ook jou de vraag gesteld: wat betekent vrijheid voor jou?

Lees verder op www.ru.nl/erasmusexpo waar je de achtergrondverhalen over de objecten kunt bekijken.