Interview met filosoof Lisa Doeland over afval, consumptie en de Radboud Impact day
Op 18 november was het Radboud Impact day, waarop de Radboud Universiteit via verschillende kanalen een urgent, duurzaam geluid liet horen middels een video over afval en consumptie. We spraken met buitenpromovenda en docent filosofie Lisa Doeland, die onderzoek doet naar afval.
"Je zou denken dat de vraag ‘wat is afval’ een makkelijke vraag is, maar dat is niet per se zo. De manier waarop je hem gaat beantwoorden zegt heel veel over in welke wetenschappelijke discipline je zit, of wat je met afval wil doen. Een voorbeeld hiervan zie je in het idee van de circulaire economie, waar afval een onderdeel van is. Daarin zie je heel duidelijk het verhaal ‘afval bestaat niet, afval is een grondstof’. Op die manier wordt de angel eruit gehaald. Afval is geen probleem meer, het is een kans, je kan er iets mee. Daar houden wij als mensen van: je moet dingen niet van de negatieve kant bekijken, maar positief kijken en de potentie zien. Wat is er nou niet prettig aan afval?"
Lisa Doeland benadrukt dat deze denkwijze problematisch is, want dan ga je voorbij aan het feit dat afval er ook is om ons te herinneren aan onze consumptie, en daar een rem op kan zijn. Dat potentieel heeft het dan niet meer, want afval wordt dan iets positiefs. ‘Je kunt gewoon afval maken want er wordt toch weer wat goeds mee gedaan’: dat is een gevaarlijke gedachte.
Lees het hele interview op Radboud Recharge
Impact day gemist?
Bekijk dan hier nog de video.