Zoek in de site...

Verhalen uit Theresienstadt: ‘Ik was mijn houvast helemaal kwijt’ door Ria van den Brandt

Datum bericht: 11 maart 2022

Ria van den Brandt publiceerde onlangs het boek Ik was mijn houvast helemaal kwijt’. Getuigen van Theresienstadt. Door middel van 43 interviews geeft ze een stem aan de ervaringen van mensen in het 'bevoorrechte' kamp Theresienstadt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Guido Abuys, conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Doorgangsgetto Theresienstadt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s bijna 5000 Joden vanuit Nederland naar het doorgangsgetto Theresienstadt in Tsjecho-Slowakije. De meeste transporten vertrokken vanuit kamp Westerbork, waar veel gevangenen dachten dat Theresienstadt een ‘bevoorrecht’ kamp was. Philip Mechanicus geloofde deze propaganda niet: Theresienstadt zou ‘het neusje van de zalm’ zijn’, maar ‘de zalm stinkt’.

Hoezeer de zalm destijds stonk, wordt duidelijk in dit boek, gebaseerd op interviews met drieënveertig getuigen van Theresienstadt. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedschrijving van de Holocaust wordt het verhaal van Theresienstadt met zoveel verschillende stemmen verteld.

De interviews in dit boek zijn afgenomen in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Interview over dit onderwerp met Ria van den Brandt

Meer weten? Ria van den Brandt werd uitgebreid over dit onderwerp geïnterviewd in universiteitsblad Vox. Ria van den Brandt (1960), filosoof, is als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Haar actuele onderzoek richt zich op Joodse getuigenissen en levensfilosofieën. Van haar hand verschenen onder meer Vrouwen van woorden. Een kleine canon tegen groot leed (2014) en Steeds een ander uitzicht. Een inleiding in het denken en leven van Etty Hillesum (2015).

Meer informatie