Zoek in de site...

NWO-subsidie promotieonderzoek religieus hergebruik van katholieke kloosters

Datum bericht: 5 juli 2022

Wouter Kock zal onderzoek gaan doen naar het religieus hergebruik van katholieke kloosters met ondersteuning van NWO, in het kader van het programma Promoveren in de Geesteswetenschappen.

In de afgelopen jaren zijn verschillende relatief nieuwe christelijke gemeenschappen begonnen met het verwerven en bewonen van oude kloosters. Aangezien deze gebouwen tevens zeer gewaardeerde erfgoedobjecten zijn geworden, moeten de nieuwe gemeenschappen zich positioneren zowel ten opzichte van de traditie van hun voorgangers als dit erfgoedkader. Het onderzoek naar deze intrigerende ontwikkeling van een gelijktijdige ‘vererfgoedisering’ en religieus hergebruik van religieuze gebouwen zal begeleid worden door Eric Venbrux en Thomas Quartier.

Wouter Kock (zie foto) deed eerder onderzoek naar de Heilige Driehoek in Oosterhout (NB), waarvoor hij de Jan Brouwer Scriptieprijs 2022 van de Koninklijke Hollandse Maatschappij van Wetenschappen ontving. Tevens won hij de VNK-scriptieprijs van de Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis en de Cornelis Tiele prijs van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap.

Bekijk meer informatie op de website van NWO.