Radboud Science Award voor Annabelle Dufourcq

Datum bericht: 8 juli 2022

Drie onderzoekers of onderzoeksteams krijgen een Radboud Science Award voor hun bijdrage aan de wetenschap. Met de prijs ontwikkelen de winnaars lessen over hun onderzoek voor basisscholen in de regio. Dit jaar gaat de prijs o.a. naar filosoof Annabelle Dufourcq voor haar onderzoek naar fantasie bij dieren.

Fantaserende dieren

Annabelle Dufourcq is universitair hoofddocent metafysica en wijsgerige antropologie aan de faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Daarnaast is zij coördinator van het Center for Contemporary European Philosophy. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de fenomenologie van de verbeelding bij dieren. Fenomenologie is de leer van hoe een wezen zijn of haar omgeving en gebeurtenissen ervaart. Dufourcq laat zien dat dieren fantasierijker zijn dan vaak gedacht. Door dieren als fantasierijke wezens te presenteren, met hun eigen perspectief, initiatief en inventiviteit, brengt Dufourcq een paradigmaverschuiving teweeg.

Basisscholen

De winnende onderzoekers ontwikkelen het komende jaar interactieve lessen voor het basisonderwijs. Dit doen ze samen met vier basisscholen uit Arnhem en Nijmegen en het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit. De lessen worden digitaal beschikbaar gesteld voor leraren en in januari 2024 uitgegeven als boek. Bekijk hier de andere winnaars.

Uitreiking

Jaarlijks krijgen drie wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc een Radboud Science Award. Op woensdag 28 september vindt er een feestelijke uitreiking plaats door rector magnificus Han van Krieken. De winnaars presenteren dan kort hun onderzoek voor een publiek van basisschoolleerlingen.