Leah Ritterfeld ontvangt universitaire studieprijs

Datum bericht: 9 augustus 2022

De Universitaire Studieprijs is een jaarlijkse prijs voor studenten die een afstudeerscriptie hebben geschreven van uitzonderlijke kwaliteit. De scripties zijn geschreven in het voorafgaande studiejaar.

Tijdens de Opening Academisch Jaar op 5 september 2022 worden de Studieprijzen uitgereikt. De winnaars van de Studieprijzen en samenvattingen van de winnende scripties zijn:

Leah Ritterfeld (FFTR)

Conspiracy Theories: Unwarranted Absurdities, Propaganda, or a Specific Way of Holding a Belief?

"Voor mijn masterscriptie was ik nieuwsgierig naar het fenomeen complottheorieën. Meer specifiek wilde ik weten of we criteria kunnen vinden waarmee we kunnen onderscheiden welke beschuldigingen van samenzwering absurde, valse overtuigingen zijn en welke gerechtvaardigde beschuldigingen van mogelijk echte samenzweringen zijn. Ik stel voor dat het nuttig is om conceptueel onderscheid te maken tussen conspiracy theories, conspiracy theorists, en conspiracy theorizing. Het is in het laatste, in de conspiracy theorizing, dat we kunnen vaststellen wat epistemologisch problematisch is: conspiracy theorizing is zelfisolerend, wat betekent dat alle mogelijke tegenbewijs kan worden geherinterpreteerd als bewijs in het voordeel van de theorie. Met dit conceptuele onderscheid en een focus op de praktijk van theorizing, denk ik dat we beter kunnen uitleggen waarom het zo moeilijk is om overeenstemming te vinden met complottheoretici en waarom tegenargumenten en feiten niet lijken te helpen bij het proberen hen te overtuigen van de valsheid van hun geloof."

Leah Ritterfeld won eerder dit jaar al de Jan Brouwer Scriptieprijs in de filosofie.

Bekijk ook de winnaars van de andere faculteiten