Marc De Kesel benoemd tot bijzonder hoogleraar Theologie, mystiek en moderniteit
Marc De Kesel is met ingang van 1 juni 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Theologie, mystiek en moderniteit aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit. De Kesel is sinds 2018 directeur in- en externe betrekkingen van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen.
Wat betekent het modern te zijn? In welke zin gaan de grote problemen die vandaag de media beheersen, terug op het inherent problematische karakter van het moderne subject? Met deze vraag in het achterhoofd doet Marc de Kesel onderzoek naar onze rijke en hybride, maar behoorlijk onbekende traditie van de christelijke mystiek.
Zijn onderzoek heeft twee speerpunten. Een eerste betreft de tijd waarin het zelfverzekerde moderne Ik zichzelf uitvindt (zeventiende eeuw): in dezelfde tijd vindt in de mystieke traditie een regelrechte deconstructie van het Ik plaats. Een tweede speerpunt concentreert zich op de relatie tussen moderne beeldende kunst en religie/mystiek/spiritualiteit. Wat schuilt er achter die interesse van moderne kunst voor religie en mystiek? Maar ook: wat schuilt achter de interesse van religie voor kunst? Is die wederzijdse interesse geen manier om de eigen crisis te verdonkeremanen of te bezweren?
Over Marc de Kesel
Marc de Kesel (Gent, 1957) studeerde theologie en filosofie aan de KU Leuven. Hij promoveerde in 2001 aan de Radboud Universiteit op het proefschrift ‘Eros & Ethiek: Een Lectuur van Jacques Lacans Séminaire VII’. Hij werkte onder andere als wetenschappelijk medewerker bij het Heyendaal Instituut (RU) en was professor filosofie aan de Université Saint Paul, Ottawa en lector aan de Arteveldehogeschool Gent.