Zoek in de site...

carrière en corona

Datum bericht: 9 juni 2020

De coronacrisis houdt ook op economisch vlak behoorlijk huis. De overheid heeft verreikende maatregelen genomen om zoveel mogelijk werk te behouden. Toch verwacht het UWV* dat het aantal banen ondanks deze maatregelen in 2020 afneemt. Hoewel er nog sprake van veel onzekerheid is, wordt het wel steeds duidelijker dat de impact op de werkgelegenheid sterk verschilt per sector. Hoe ga jij hiermee om? En wat betekent dit voor jou? Career Service helpt je hierbij.

Veel sectoren in de problemen…

Naar verwachting verdwijnen in deze tijd de meeste banen in de zakelijke dienstverlening. De uitzendbranche en reisbureaus, horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart worden hard getroffen. Ook andere sectoren moeten rekening houden met een groot verlies aan banen in 2020. Het gaat dan om de metaal- en technologische industrie, detailhandel non-food, autohandel, personenvervoer over land en overige dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld kappers.

...maar sommige sectoren groeien

Er zijn ook sectoren waarin de werkgelegenheid niet of nauwelijks afneemt door de coronacrisis, zoals in het onderwijs, de ICT- of de energiesector. In drie sectoren wordt zelfs groei verwacht. Het gaat dan om de sectoren zorg & welzijn, de overheid en de post- en koeriersbranche. In deze sectoren werken 1,8 miljoen werknemers, goed voor 23 procent van de werkgelegenheid. Meer over de cijfers lees je hier.

Coronacrisis is een gamechanger

Volgens het NRC is de coronacrisis een ‘onvoorstelbare gamechanger’ voor de arbeidsmarkt**. Zo zorgt de crisis voor meer ongelijkheid en grote verschuivingen in de werkgelegenheid. Daarnaast kunnen er ook strengere regels voor flexwerk uit voortkomen. Hierdoor verliezen flexwerkers sneller hun baan. Met name jongeren worden hard geraakt, omdat zij bovengemiddeld vaak een flexcontract hebben.

Ook de Sociaal-Economische Raad trok vorig jaar aan de alarmbel rondom de positie van jongeren. Tien jaar geleden had de meerderheid van de jongeren op 24-jarige leeftijd een vast contract. Nu is dat pas drie jaar later, op 27 jarige leeftijd. Bovendien betreden jongeren de arbeidsmarkt vaak met een grote studieschuld door het verdwijnen van de basisbeurs. Hierdoor kunnen ze minder vaak een huis kopen en schuiven ook andere belangrijke mijlpalen op. Twintigers wonen gemiddeld langer bij hun ouders, gaan later samenwonen en krijgen op latere leeftijd pas kinderen.

Tips van Career Service

Het zijn zware tijden en de situatie op de arbeidsmarkt kan af en toe bijna uitzichtloos lijken. Maar één ding is belangrijk: laat je niet ontmoedigen! Career Service kan jou helpen om goed voorbereid de arbeidsmarkt te betreden. Daarom volgen hier tips om zelf de regie in hand te nemen, ook tijdens deze crisis.

  1. Zorg dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in welke sectoren de beste kansen liggen.
  2. Heb jij al voor ogen in welke sector je aan de slag wil? Verdiep je in de vacatures. Weinig kansen? Kijk of je tijdelijk de gewenste functie in een andere sector kunt uitvoeren. Zo doe je goede werkervaring op die in jouw voordeel werkt bij solliciteren op een later moment.
  3. Zorg voor een plan B. Is er weinig te vinden in jouw gewenste sector en functie? Verbreed je horizon en kijk welke functie ook bij je past. Ook al is het niet je eerste voorkeur, al deze kennis en ervaring gebruik je weer wanneer de arbeidsmarkt aantrekt en je kunt solliciteren naar jouw eerste keuze.
  4. Zorg ervoor dat je gevonden wordt door recruiters! Zet LinkedIn zo optimaal mogelijk in tijdens jouw zoekproces. Hoe je dat doet lees je hier.
  5. Zorg je ervoor dat jouw cv en brief aan alle eisen voldoen wanneer je solliciteert. Doorloop de checklist van Career Service en laat je cv checken.
  6. Maak gebruik van online careersites zoals indeed. Hier vind je vacatures voor banen en traineeships.
  7. Zet je netwerk in. Laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan. Wees zo specifiek mogelijk: zo’n 70% van de vacatures wordt vervuld binnen een persoonlijk netwerk.
  8. We zeiden het al eerder: blijf energiek, ook als het tegenzit. Ga niet elke dag urenlang rondstruinen op internet, daardoor raak je alleen maar ontmoedigd. Geef jezelf een bepaalde tijd per dag om te solliciteren ga daarna dingen doen waar je energie van krijgt, zoals een hobby of sporten.

Heb je nog vragen? Of wil je een adviesgesprek met de Career officer? Neem dan contact op via i.dehaes@ftr.ru.nl

* Bron: Website UWV
** Bron: website NRC