Zoek in de site...

Samenwerkingen per thema

Als Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen werken wij graag met u samen, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, onderwijs en politiek.

Via deze samenwerkingen verpreiden, delen en vergroten we onze kennis in de maatschappij, op basis van ons onderzoek. Wij bieden dit in de vorm van contractonderzoek, projectaanvragen, (postacademisch) onderwijs en lezingen. Ook als u op zoek bent naar een stagiair kunt u bij ons terecht.

Wij ontvangen graag uw vraag, verzoek of suggestie via het interesseformulier.

Persoonsgerichte zorg

Op het terrein van de zorg komt steeds meer aandacht voor de persoon achter de patiënt. Er spelen diverse filosofische, religieuze en levensbeschouwelijke vragen:

 • hoe moeten we ons bij mentale stoornissen het idee van persoon en zelfmanagement voorstellen?
 • welke zin of waarde wordt in onze samenleving aan gezond en ziek toegekend? Hoe komt deze zingeving tot stand door patiënt, naasten en zorgprofessionals?
 • hoe gaan patiënten om met contingentie en crisis?
 • wat is de impact van geestelijke verzorging in (zorg)instellingen, en hoe hangt deze samen met de competentie en positie van de professional?
 • hoe kan de (geestelijke) gezondheid van kwetsbare burgers worden bevorderd door hun betrokkenheid bij en gebruik van groenvoorzieningen in de wijk?

Wetenschappers van de FFTR werken bij deze vragen samen met collega’s binnen en buiten de Radboud Universiteit, en met diverse organisaties zoals ziekenhuizen en zorginstellingen (Radboudumc, VUumc, Dimence), patiëntenorganisaties, fondsen (KWF, Hartstichting) en beroepsorganisaties (geestelijke verzorgers, artsen en psychiaters).

U kunt bij ons terecht voor:

 • Post-initieel onderwijs
 • Contractonderzoek en advisering
 • Lezingen, cursussen, cursusmateriaal

Vragen? Neem direct contact op met prof. dr. Hans Schilderman (Religiewetenschappen) en dr. Leon de Bruin (Filosofie).

Democratisch Laboratorium

Het Democratisch Laboratorium is een groep van onderzoekers aan de Radboud Universiteit die in hun onderzoek van en hun betrokkenheid bij de democratie samenwerken. De deelnemers verrichten onderzoek binnen de Radboud Universiteit en zijn ook actief in het maatschappelijk debat rond democratie en in ontwikkelingen rond democratie in de Nederlandse samenleving zelf.

Een groot project van het Democratisch Laboratorium is het spel Demos, dat in 2016 door middel van een crowdfunding is gerealiseerd. Met dit spel kom je er spelenderwijs achter hoe democratie werkt. Dit spel is onder andere in een lespakket voor MBO-scholieren gebruikt, en is ook geschikt voor andere doelgroepen die willen leren over de werking van de democratie.

Vragen? Neem direct contact op met prof. dr. Evert van der Zweerde.

Goed onderwijs

Binnen het onderwijs is veel aandacht voor een verbreding van het begrip kwaliteit. Naast kwalificatie pleit de Onderwijsraad in een recente nota voor persoonsvorming en socialisatie als belangrijke onderwijsdoelen. Dit leidt tot vragen rond zingeving, levensbeschouwelijke vorming, leiderschap en narratieve besluitvorming binnen het onderwijs.

Wetenschappers binnen de faculteit werken hierbij samen met Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, en andere organisaties betrokken op onderwijs en levensbeschouwing.

U kunt bij ons terecht voor:

 • Post-initieel onderwijs
 • Contractonderzoek
 • Lezingen
 • Advies

Vragen? Neem direct contact op met prof. dr. Chris Hermans (Religiewetenschappen).

Religieuze cultuur

In de seculiere Nederlandse samenleving is de rol van de christelijke religie sterk veranderd.  Dit roept de allerlei vragen op:

 • Welke betekenis heeft de christelijke religie in de moderne samenleving voor individuele levensvragen en maatschappelijke vraagstukken?
 • Hoe ontwikkelen zich de traditionele kerken en de ‘nieuwe kerken’ van Nederlanders met een andere culturele achtergrond?

Wij werken nauw samen met de diverse aan de faculteit gelieerde onderzoeksinstituten.

U kunt bij ons terecht voor:

 • Post-initieel onderwijs
 • Contractonderzoek en advisering
 • Lezingen, cursussen, cursusmateriaal

Vragen? Neem direct contact op met prof. dr. Frans Wijsen (Theologie en Religiewetenschappen) of dr. Ton Bernts (Kaski).

Andere vraag of onderwerp?

Wilt u graag samenwerken of op een andere manier gebruik maken van onze kennis en kunde? Dat kan! Behalve bovengenoemde onderwerpen houden onze onderzoekers zich namelijk met nog veel meer verschillende onderwerpen bezig. Denk aan protestcultuur en politiek; zelfbewustzijn; inclusiviteit; radicalisering en nog veel meer.

Bekijk het overzicht van onze hoogleraren en hun expertisegebieden voor een impressie.

Ook mogelijk: stagiair(e) werven

U kunt ook contact met ons opnemen als u op zoek bent naar een student voor een stageplaats. Onze studenten liepen eerder onder andere stage bij de AIVD, uitgeverijen, NGO's en gemeentes.