Onderzoek in de Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Hoe gaan mensen om met de dood? Wat maakt een goede democratie? Wat kunnen we leren van oosterse religies? Het Onderzoeksinstituut voor Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR) richt zich op fundamentele vragen. Vragen over de aard, de plaats en de betekenis van de mens in de wereld.
Onderzoekers bestuderen een breed scala aan filosofische, theologische en socio-culturele onderwerpen. Door middel van onder meer historisch, empirisch, systematisch en hermeneutisch onderzoek dragen zij bij aan een beter begrip van onszelf, onze omgeving en de samenleving.




Agenda
- CCEP Conference: The Reevaluation of Subjectivity in Contemporary Continental Philosophy9 februari 2023 t/m 10 februari 2023
- CCEP lecture by Marc Colsen: Raising The Stakes, Raising The Value13 februari 2023
- CCEP colloquium: After Nagel: Science and the Phenomenology or Animal Subjects6 maart 2023 t/m 7 maart 2023
Uitgelicht onderzoek: Bas van Woerkum
We delen deze wereld met tal van andere diersoorten, die vaak enorm van ons verschillen. Tegelijkertijd zijn velen van hen – zoals gaaien en raven - zeer intelligent. Hoe moeten we hun cognitieve vaardigheden begrijpen zonder ze te 'antropomorfiseren', in kleine versies van onszelf te veranderen? In dit NWO project ontwikkelt Bas van Woerkum een minder mensgerichte kijk op de intelligentie van dieren, door hun waarnemings- en handelingsvermogens als uitgangspunt te nemen en dit ‘uit te bouwen’ tot de intelligentie vermogens die zijn laten zien.
> Lees verder over het onderzoek van Bas
Nieuws
Herman Westerink is per 1 juni 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid met bijzondere aandacht voor de godsdienstwijsgerige en psychoanalytische aspecten vanwege het KSGV aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.
Filosoof Fleur Jongepier (1986), universitair docent ethiek en politieke filosofie aan Radboud Universiteit, ontvangt de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Humanities. De jury prijst haar onderzoek naar de groeiende macht van algoritmes en hoe die het menselijke vermogen tot autonomie en zelfkennis beïnvloedt.