Zoek in de site...

Onderzoek in de Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Hoe gaan mensen om met de dood? Wat maakt een goede democratie? Wat kunnen we leren van oosterse religies? Het Onderzoeksinstituut voor Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR) richt zich op fundamentele vragen. Vragen over de aard, de plaats en de betekenis van de mens in de wereld.

Onderzoekers bestuderen een breed scala aan filosofische, theologische en socio-culturele onderwerpen. Door middel van onder meer historisch, empirisch, systematisch en hermeneutisch onderzoek dragen zij bij aan een beter begrip van onszelf, onze omgeving en de samenleving.

20190704-3S2A7631-(c)TedVA
20191015-28-TedVA
20191015-63-TedVA
20191202-06-TedVA

Uitgelicht onderzoek: Bas van Woerkum

Tiger

We delen deze wereld met tal van andere diersoorten, die vaak enorm van ons verschillen. Tegelijkertijd zijn velen van hen – zoals gaaien en raven - zeer intelligent. Hoe moeten we hun cognitieve vaardigheden begrijpen zonder ze te 'antropomorfiseren', in kleine versies van onszelf te veranderen? In dit NWO project ontwikkelt Bas van Woerkum een minder mensgerichte kijk op de intelligentie van dieren, door hun waarnemings- en handelingsvermogens als uitgangspunt te nemen en dit ‘uit te bouwen’ tot de intelligentie vermogens die zijn laten zien.
> Lees verder over het onderzoek van Bas

Nieuws