Niet-wetenschappelijke publicaties
Marieke van den Brink en Saniye Çelik reflecteren op de bijdragen in het themanummer van Beleid en Maatschappij en presenteren een aantal lessen uit de verschillende initiatieven in de praktijk. Wat kunnen we leren van wat er gebeurde bij de politie, de gemeente Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en in een cadeauwinkel? Het is moeilijk om een eenduidig oordeel te geven over de effectiviteit van de verschillende strategieën en interventies. Leiden ze tot meer diversiteit? Tot meer inclusie en gelijkwaardigheid? Uit de bijdragen is op te maken dat er wel degelijk een helder doel was gekozen om een specifieke interventie uit te voeren. Veelal wilde men een beweging creëren, bewustwording en urgentiebesef aanjagen of de positie van specifieke groepen bevorderen, zoals die van vrouwen en van mensen met een migratieachtergrond. Maar de vraag in hoeverre deze ambities op het gebied van diversiteit en inclusie gerealiseerd zijn, blijft nog onbeantwoord.
17 mei 2023
Er bestaan nog altijd allerlei stereotypen rondom de natuurlijke aanleg van mannen en vrouwen. Mannen zouden vaker goed zijn in ruimtelijk inzicht, statistiek en en techniek. Kortom: de ideale kandidaat voor een baan in tech. Vrouwen zouden veel beter zijn in zorgtaken en communicatie, en daardoor minder geschikt voor techbanen. Maar wat is er nou écht waar van die stereotypen?Dr. Els Rommes werd geïnterviewd voor het blad Connect
16 mei 2023
Onderzoekers José Renkens en prof. dr. Maria van den Muijsenbergh schreven voor Pharos een handreiking voor huisartsen die te maken hebben met d eopvang van vluchtelingenkinderen. Deze blijken veerkrachtig maar lopen verhoogd risico op ontwikkeling van psychische problemen. Huisartsen en praktijkondersteuners (POH)-GGZ kunnen een grote rol spelen in herkenning, begeleiding en verwijzing van (minderjarige) vluchtelingen met psychosociale problemen, maar huisartsen ervaren de zorg als moeilijk en vluchtelingen praten niet makkelijk met de huisarts over psychische problemen. Om huisartsen en POH’ers te ondersteunen in hun herkenning en begeleiding van minderjarige vluchtelingen met psychosociale problemen verscheen in 2017 de Handreiking Psychische problematiek bij vluchtelingkinderen en -jongeren.Sindsdien zijn, met name in het EMpowerment project (2019 –2022) nieuwe kennis en ervaringen opgedaan in de huisartsenpraktijk die leidden tot deze actualiseringvan de handreiking.Dit materiaal kun je gebruiken bij de begeleiding van vluchtelingenkinderen en vluchtelingengezinnen.
15 mei 2023
Prof.dr. Mariecke van den Berg en dr. Kathrine van den Bogert schreven een opiniestuk naar aanleiding van de ophef over de weigering van twee aanvoerders om een OneLove-aanvoerdersband te dragen.
27 oktober 2022
In de serie Goed Gebekt Intellect spreekt PhD-kandidaat Dide van Eck over inclusiveit binnen laagbetaalde banen. Ze bespreekt haar ethografisch onderzoek, werken als schoonmaker als veldwerk, en over het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit
18 mei 2021
This experience book is part of the valorisation and dissemination programmeof the ‘First Things First’ Comenius project conducted at Radboud Universityby Liedeke Plate, Professor of Culture and Inclusivity and leader of theproject, in collaboration with Sandy Barasa, Senior Lecturer at RadboudIn’to Languages and in the department of Communication and InformationSciences, and Daniela Piangiolino, international student in the Artsand Culture Studies Bachelor programme.This experience book describes what we did to make our internationalBachelor programme of Arts and Culture Studies (ACS) at RadboudUniversity more inclusive.
18 mei 2021
Interview in Radboud Recharge met prof. dr. Yvonne Benschop (Managementwetenschappen) over de sociale verantwoordelijkheid van organisaties en het belang van gendergelijkheid en diversiteit.
17 mei 2021
In this episode, Disrupt Development speaks with Dr. Willem Elbers about pracademics. Their experiences and the conditions under which pracademics can fulfil their potential as uniquely equipped change agents, innovators and disrupters to bring about transformational change in global development. Dr. Willem Elbers is a researcher and deputy director of the Advanced Master in International Development (AMID) at Radboud University. Dr. Willem Elbers seeks to combine academic excellence with practical relevance in the field of development. The interaction between science and practice is apparent in his research on civil society, partnerships, advocacy, disability and power and his upcoming book - the pracademic as change agent towards the Sustainable Development Goals.
17 mei 2021
Voor de master Kunstbeleid en Kunstbedrijf (Faculteit der Letteren), deed Yke van der Molen een onderzoeksstage bij het Ministerie van OCW. Met professor Liedeke Plate als begeleider onderzocht Yke diversiteit en inclusie in de culturele sector.In dit onderzoek wordt geanalyseerd hoe culturele instellingen diversiteit en inclusie toepassen op basis van de subsidieaanvragen voor de culturele basisinfrastructuur en erfgoedwet. Er wordt onderzocht welke rol diversiteit en inclusie spelen in de culturele sector en hoe er bij culturele instellingen wordt gedacht over en wordt omgegaan met diversiteit en inclusie. Tenslotte wordt het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap geadviseerd over het monitoren van diversiteit en inclusie.
17 mei 2021
Een artikel in Raboud Recharge over voetballende moslimmeiden. Meisjes die voetballen, het wordt steeds gewoner in Nederland. Maar moslimmeisjes die voetballen - mag dat wel ‘van hun godsdienst’? Zeker wel, weet Kathrine van den Bogert, antropoloog aan de Radboud Universiteit. Zij promoveerde in 2019 aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar meidenvoetbal in de Haagse Schilderswijk en publiceerde recent enkele vervolgartikelen.
25 januari 2021