Zoek in de site...

Profielwerkstuk

Ben je scholier en wil je een profielwerkstuk schrijven over een onderwerp als emancipatie, feminisme, transgender, seksualiteit, racisme of een aanverwant onderwerp? Wat leuk dat je interesse hebt in dit onderwerp! We hebben om te beginnen hieronder per onderwerp  relevante literatuur, links en informatie voor je verzameld. Dit is niet volledig, maar een goed begin om je op weg te helpen.

Waar begin ik?

Probeer eerst je vraag scherp te krijgen. Wat wil ik precies weten over emancipatie? Een centrale vraag is hiervoor belangrijk. Vanuit welk vak maak je het werkstuk? Van daaruit kun je beginnen aan je onderzoek. Natuurlijk is het belangrijk dat je eerst kennismaakt met het algemene begrip om daarna te kijken naar hoe jouw onderwerp in een specifieke context werkt. Beantwoord voor jezelf bijvoorbeeld eerst de vraag: 'Wat is emancipatie, wat versta ik eronder?' Om vervolgens te vragen 'Hoe ziet het emancipatiebeleid van de centrale overheid in Nederland voor vrouwen eruit in 2017?'

Stappenplan

  1. Je vraag scherp en specifiek maken;
  2. Algemene artikelen lezen;
  3. Dan specifiekere literatuur lezen;
  4. Werd er in een van de algemene artikelen misschien verwezen naar een andere auteur die onderzoek heeft gedaan naar een specifiek aspect waar je belangstelling voor hebt?
  5. Verder kijken naar beleid bij overheid, praktijk, Niet-Gouvernementele Organisaties (NGO's), cijfers van het CBS, SCP en of CPB, etc;
  6. Kijk ook naar andere content zoals websites, podcasts, video’s etc.;
  7. Kun je nu gaan schrijven?
  8. Heb je nog vragen stel ze heel gericht na het aflopen van alle to do's aan ons: g.sterk@maw.ru.nl

Tips

  • Ga naar een (grote) boekhandel bij jou in de buurt en kijk bij de boeken over jouw onderwerp. Vaak kom je dan weer op nieuwe ideeën en interessante informatie waar je eerst niet veel over wist.
  • Hou kranten en het nieuws in de gaten om te kijken of er ook berichten langskomen over jouw onderwerp.

Vragen?

Als je na het lezen van relevante literatuur nog specifieke vragen hebt, dan kunnen wij deze mogelijk per mail nog aanvullen. Wees in je mail zo precies mogelijk. Over welk land, welke periode, welke setting gaat je vraag? (voorbeelden erbij)

Je kunt je mail sturen naar: Garjan Sterk, coördinator van Radboud Gender & Diversity Studies