Duurzaam reisbeleid zakelijke vliegreizen

combinatielogo_universiteit_a_cmyk

De Radboud Universiteit en het Radboudumc werken samen aan een gezonde wereld en een duurzame campus. Een duurzame campus is een groene campus waar een gezonde levensstijl gestimuleerd wordt. De uitstoot van CO ₂ die veroorzaakt wordt door vervoer wordt flink teruggedrongen. De Radboud Universiteit en het Radboudumc streven naar CO-neutraal transport in 2030.

Vliegreizen dragen in belangrijke mate bij aan het broeikaseffect. De hoeveelheden CO2-emissies van vliegen, maar ook andere schadelijke stoffen, zijn namelijk erg groot. Uit het onderzoek ‘De toekomst van internationale zakenreizen’ (2019) blijkt dat op dit moment bijna de helft van de medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc zich niet gestimuleerd voelt om duurzaam te reizen. Terwijl ruim 80% van de medewerkers vindt dat de organisaties meer maatregelen moeten treffen om de ecologische voetafdruk van internationale zakenreizen te verkleinen.

Reductie van CO2-emissies

In 2021 start de implementatie van een aantal maatregelen die moeten leiden tot een reductie van CO2-emissies van zakelijke vliegreizen. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Niet meer vliegen naar steden die binnen zeven uur met duurzame alternatieven te bereiken zijn;
  • Een bewustwordingscampagne onder medewerkers;
  • Het centraal organiseren van het boeken van internationale reizen.

Radboud International Travel Challenge 2022

kiwi beeldHeb jij ideeën hoe we ons reisbeleid kunnen verduurzamen, met name als het gaat om vliegen? Doe dan mee met onze Travel Challenge. Zie hieronder voor inspiratie.

Do you have ideas on how to make our travel policy more sustainable, especially when it comes to flying? Then take part in our Travel Challenge. See below for some inspiration.

Inspiratie

Vliegtuigspoor_banner

Teun Bousema doet een oproep aan wetenschappers: ‘Laten we kritisch naar ons vlieggedrag kijken!’

De temperatuur tikte in Canada en het noordwesten van de VS dit jaar de 48 graden aan. We kunnen er niet omheen, het gaat wereldwijd niet goed met ons klimaat. Er moet iets veranderen, en dat kan niet zonder offers, volgens hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten Teun Bousema. ‘Wij kunnen daar als wetenschappers het voorbeeld in geven,  door kritischer naar ons vlieggedrag te kijken.’

Gezamenlijk Duurzaamheidsbeleid

Het Gezamenlijk Duurzaamheidsbeleid 2021-2025 biedt een kader met ambities voor de duurzame ontwikkeling binnen de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Een van de vier ambities uit dit beleid luidt: ‘Wij gaan voor klimaatneutraal’. Een van de gezamenlijke doelstellingen uit dit beleid is om de CO₂-uitstoot die veroorzaakt wordt door vervoer (woon-werk-verkeer, dienstreizen, patiënten- en bezoekers-verkeer) flink terug te dringen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het duurzaam reisbeleid zakelijke vliegreizen of heb je vragen? Bekijk dan de Frequently Asked Questions of neem contact op met  greenoffice@ru.nl

Hoe we kunnen reizen én onze milieuvoetafdruk beperken

Nu de wereld weer langzaam opengaat, zullen we weer meer gaan reizen voor werk en vakantie. Milieukundige Joyce Bosmans legt uit hoe we onze milieuvoetafdruk zoveel mogelijk kunnen beperken.