Warmte & Licht

Check verwarming  Verwarming

Check verlichting    Verlichting

Verwarming verwarming

Je werkt natuurlijk fijner als het behaaglijk is in je werkkamer. Als je deze, plus de rest van je huis slim verwarmt, verbruik je minder gas en houd je je CO₂ -uitstoot beperkt.

Checklist efficiënt verwarmen

Check Trek een extra laagje kleding aan.
Check Houd je deuren gesloten en zorg voor goed hang- en sluitwerk en een dranger op je deuren.
Check Plaats tochtprofielen.
Check Installeer ventilatoren onder de radiatoren; zo wordt de woning gelijkmatiger en twee keer zo snel warm.
Check Ontlucht je radiator, zodat deze gelijkmatig warm wordt.
Check Zet je thermostaat 1 graad lager dan je gewend bent, je zult zien dat dat ook al voldoende blijkt.
Check Stel je cv-ketel in op 60 graden; de meeste ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter op 60 graden, zonder comfortverlies.

De impact van je thermostaat

Wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen van onze huizen, kantoren en scholen. De gemiddelde binnentemperatuur heeft een belangrijke invloed op het energiegebruik dat nodig is voor de verwarming van je huis. Als je je thermostaat 1 of 2°C terugdraait, kan je energieverbruik voor verwarming al met 10-20% teruggebracht worden. Dit betekent een reductie van ca. 8-16% op het totale aardgasverbruik van je woning of totale elektriciteitsverbruik van een warmtepomp. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een jaarlijkse reductie van 170-340 kg CO₂-emissies bij een CV-ketel of 100-200 kg CO₂-emissies bij een warmtepomp.
En op grotere schaal: als iedereen in Nederland een heel stookseizoen een graad lager stookt, besparen we 1 megaton CO₂. Dat is bijna 30 % van de CO₂-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.

verlichtingVerlichting

Tijdens het werk heb je voldoende licht nodig om je te kunnen concentreren en minder snel vermoeid te raken. Een raam aan de zijkant of de achterkant van je bureau werkt het beste om optimaal van daglicht te kunnen profiteren. In de Hollandse praktijk heb je toch ook vaak nog kunstlicht nodig. Met zuinige verlichting, kun je je stroomverbruik beperkt houden.

Checklist zuinige verlichting

Check Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.
Check Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door LED lampen: deze zijn 90% zuiniger dan een gloeilamp. Hulp nodig? Gebruik de keuzehulp van Milieucentraal om een passende nieuwe lamp te vinden.
Check Let op het energielabel. Lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst.

Ode aan de zuinige ledlamp

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.765 kWh aan stroom, waarvan 14% op gaat aan verlichting. Dit kan zuiniger, als nog meer mensen hun oude lampen vervangen door ledverlichting. Ledlampen werken namelijk veel efficiënter dan ouderwetse gloei- en halogeenlampen: ze zorgen voor zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen, LED’s genaamd (Light Emitting Diodes). Door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal worden deze kleine lichtbronnen verlicht. Vergeleken met TL lampen en gloeilampen wordt er maar een heel klein beetje warmte aangemaakt. Dit beetje warmte gaat er aan de achterkant uit via het koellichaam van de ledlamp. Zo gaat er dus veel minder energie verloren. Maar liefst 90% minder dan bij een gloeilamp!

Nog meer voordelen:

  • Ledlampen gaan heel lang mee, ca 15.000 uur
  • zijn schokbestendig
  • bevatten geen schadelijke stoffen
  • zijn vaak aan en uit te schakelen
  • geven meteen maximale lichtsterkte

Toegegeven: de aanschafprijs is hoger. Maar die heb je snel terugverdiend door op je energierekening te besparen.

drankjeslunch veerkrachtvitaliteit apparatenict