Medewerker van de Toekomst

Verschillende Radboudmedewerkers zijn op hun eigen manier bezig met duurzaamheid: de 'medewerkers van de toekomst.' Laat je inspireren door hun acties. Heb jij ook een idee om (vanaf) de campus te verduurzamen? Laat het ons weten en we gaan er samen mee aan de slag!

De Medewerker van de Toekomst: Hans van Kranenburg

‘Door te spelen met de energietransitie kunnen we echt impact maken.’

HansvankranenburgHans van Kranenburg, hoogleraar Strategisch Management, kreeg in 2019 vanuit NWO de vraag of hij wetenschappelijke kennis rond de energietransitie op een toegankelijke, leuke manier onder de aandacht kon brengen. Dit sloot naadloos aan op zijn filosofie dat wetenschap niet vanuit een ivoren toren bedreven moet worden, maar dat strategische en organisatorische kennis uit de wetenschap direct ingezet zou moeten worden ten behoeve van de medemens. Hij ontwikkelde vanuit een NWO-valorisatiesubsidie van €50.000 euro samen met Sjors Witjes (hoofddocent Strategisch Management) en Kim Spies (student-assistent) het bordspel Energiek, waarvan nu het prototype gespeeld wordt op middelbare scholen en binnen bedrijven:

‘Energiek is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder onderzoekers van de Radboud Universiteit, nutsbedrijf Alliander, TNO en een bordspellenmaker. We begonnen met een idee voor een ganzenbordachtig spel, maar dat bleek al snel te simplistisch voor alle variabelen die we in ons spel wilden verwerken. We willen met het spel namelijk benadrukken dat er naast technologie vooral ook draagvlak, geld en kennisontwikkeling nodig is voor een succesvolle energietransitie. En dat er dus verschillende rollen in te nemen zijn. Als speler verplaats je je in een stakeholder en leer je dat samenwerken uiteindelijk de meeste impact(punten) oplevert. Het is een soort mix geworden van Kolonisten, Triviant, Monopolie en Kroko Loko. Het spel biedt de mogelijkheid om voor en na het spelen de verkregen inzichten over de energietransitie bij middelbare scholieren en het bedrijfsleven te meten en te bespreken. De resultaten kunnen vervolgens weer verwerkt worden in wetenschappelijke artikelen.

De reacties die we krijgen van scholen en uit het bedrijfsleven zijn lovend! Voor ons een stimulans om een website rond Energiek te ontwikkelen en op zoek te gaan naar sponsoren, zodat we minimaal één exemplaar kunnen geven aan alle middelbare scholen in Nederland en ook bij meerdere bedrijven het spel kunnen inzetten als gespreksstarter.

In mijn vrije tijd ben ik meer bezig met sociaal-duurzame thema’s. Zo ben ik  al jaren als marsleider en voorzitter betrokken bij de stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht; een eendaagse wandeltocht waarbij zo’n 35.000 deelnemers wandelden voor het goede doel, uiteraard voor het Nederlandse Rode Kruis, maar ook voor lokale verenigingen.’

Hans.vankranenburg@ru.nl