In deze handleiding vind je uitleg en tips over hoe je een sollicitatiegesprek voert.
Maak tijdens het sollicitatiegesprek gebruik van de STAR-methodiek en stel open vragen. Gedrag in de toekomst kan het best voorspeld worden door gedrag uit het verleden. In het sollicitatiegesprek is het daarom goed om voorbeelden te vragen uit het verleden, die inzicht geven in de competenties en vaardigheden van de kandidaat. De kandidaat wordt bij het geven van het voorbeeld gevraagd het volgende te beschrijven: De Situatie, het Tijdstip, de Acties die zijn uitgevoerd en met welk Resultaat (STAR). Door te blijven doorvragen ontstaat er een film, waarin je de kandidaat als het ware ziet acteren en je een beeld krijgt van zijn gedrag. Maak gebruik van het competentie overzicht en vragen (Gebruikersnaam: ru I Login: rufo). Klik op een competentie en je ziet relevante vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek onder ‘Expertise Vragen’.
Is het je eerste keer om onderdeel te zijn van een selectiecommissie en/of sollicitatiegesprekken te voeren? Vraag dan indien gewenst hulp aan je HR-adviseur. Zij kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij de gesprekken of met je meedenken.
Een aantal tips:
- Gebruik het functieprofiel als een ‘kompas’ bij het beoordelen en bevragen van de kandidaten. Gebruik het invulformat waarop de commissieleden de kandidaten tijdens en na het houden van de gesprekken kunnen scoren op competenties, vaardigheden, ervaring etc.
- Zorg ervoor dat elk commissielid, ongeacht functieniveau, evenveel inbreng en invloed heeft in een open discussie.
- Spreek een globale tijdsverdeling af. Zorg dat hoofdpunten ook prioriteit krijgen. Ruim ook tijd in voor vragen van de kandidaten.
- Stel alle kandidaten dezelfde vragen.
- Kandidaten kunnen sociaal wenselijke of te algemene antwoorden formuleren. Vraag door. Laat gerust even stiltes vallen.
- Vraag ook naar minder succesvolle ervaringen.
- Observeer het gedrag van kandidaten tijdens de gesprekken. Stuurt of volgt de kandidaat het gesprek? Hoe reageert de kandidaat op stress? Hoe gaat de kandidaat om met warrige vragen? Observeer op die punten waarover je meer te weten wilt komen.
- Laat niet alles afhangen van de gesprekken. Kijk ook naar het ‘doen’ d.m.v. opdrachten en cases als aanvullende selectiemethoden.
- Houd rekening met een (vaak onbewuste) dubbele maatstaf bij mannen en vrouwen in de zoektocht naar het ‘schaap met de vijf poten’: mannen krijgen het voordeel van de twijfel als zij slechts drie van de vijf ‘poten’ bezitten, vrouwen dienen alle vijf ‘poten’ te bezitten om in aanmerking te komen.