Roos Leenen, Master Natuur- en sterrenkunde

Ik heb onderzoek gedaan naar de relatie tussen magnetisme en supergeleiding in het materiaal UCoGe. In een supergeleidend materiaal kan een stroom zonder weerstand door het materiaal kan lopen. Dat is interessant, want het betekent geen energieverlies door bijvoorbeeld warmte. Supergeleiding is nu alleen mogelijk bij hele lage temperaturen. UCoGe is supergeleidend op hele lage temperaturen, én ferromagnetisch. Dat wil zeggen dat het materiaal ook zonder extern magneetveld magnetisch is, net als een koelkastmagneet bijvoorbeeld. Die combinatie komt niet vaak voor.

Picture: Gideon Laureijs

Tijdens mijn stage keek ik hoe het magnetisme in UCoGe zich gedroeg in een hoog magnetisch veld. Hiermee kan je sommige materiaaleigenschappen in kaart brengen. Hiervoor moest ik een minispoeltje maken van een draad met een diameter van 12 micrometer - dat is 12 duizendste deel van een millimeter- om de veranderingen in het magnetisch moment van UCoGe te meten. De magneten bij HFML zijn groot, maar het onderzoek gebeurt in een kleine ruimte van een paar centimeter in het midden van de magneet, waar het magneetveld het hoogst is. Je meetopstelling moet erg klein zijn om in de magneet te passen. Met de resultaten konden we eerder gepubliceerde data bevestigen. Daarnaast kunnen we het magnetisch signaal van UCoGe onder hoge magneetvelden koppelen aan de bestaande resultaten.

picture: Gideon Laureijs

Tijdens mijn stage probeerde ik niet alleen de theorie te begrijpen, maar moest ik ook een deel van de meetopstelling zelf maken. Het was hierdoor heel afwisselend. Een van de hoogtepunten vond ik de metingen in de hoge veld magneten samen met mijn begeleidster Alix McCollam. Het was te gek om te kunnen werken met zulke geavanceerde apparatuur. Naast het gegeven dat de meetinstallatie heel bijzonder is, is het HFML ook een fijne omgeving om in te werken. De sfeer is goed en iedereen is bereid je te helpen, wat ervoor zorgt dat je jezelf beter kunt ontwikkelen.

Roos heeft haar stage afgerond met een 8.5