Zoek in de site...

Ervaringsverhaal - Katelijn Vooijs

Podcasten over Peeter Heyns

Een podcast maken als Honoursproject? Dat kan! Katelijn Vooijs heeft voor haar Honoursproject een podcast gemaakt over de 16e-eeuwse Antwerpse onderwijzer Peeter Heyns. “Als ik zou kunnen tijdreizen zou ik hem echt willen vragen wat er met zijn school is gebeurd.”

Waarom ben je begonnen met Honours?
In het begin dacht ik dat Honours niks voor mij zou zijn. Ik dacht dat Honours alleen voor excellente studenten met hele hoge cijfers was en daar zag ik mezelf niet echt in. Een docent van mij zit in de Honours Academy en die heeft mij persoonlijk overtuigd om aan Honours te beginnen. Ik heb er absoluut geen spijt van gehad!

Jij hebt dus een podcast gemaakt, waar gaat die over?
Mijn podcast gaat over Peeter Heyns. Hij was lid van rederijkerskamer en de calvinistische raad in Antwerpen, maar hij was bovenal een 16e-eeuwse onderwijzer van een meisjesschool in Antwerpen. Hij heeft voor die school een toneelstuk geschreven gebaseerd op het Bijbelverhaal van Judit. Daarin zitten personages die veel Antwerpenaren destijds deden denken aan koning Philips II en de hertog van Alva. Heyns was een calvinist, een groep die in zijn tijd werd onderdrukt, dus ik vond het heel interessant dat hij een stel 13- en 14-jarige meisjes zo’n politiek gekleurd toneelstuk liet opvoeren. Ik ga in de eerste aflevering van mijn podcast ook in op de historische en politieke context van Antwerpen in de 16e eeuw. De tweede aflevering gaat over de meisjesschool en de derde aflevering gaat over het toneelstuk dat Heyns heeft geschreven.

Hoe is het idee van een podcast tot stand gekomen?
Ik wilde eerst meewerken aan een opvoering van het toneelstuk van Heyns, maar dat kon niet door corona. Na wat brainstormen met mijn begeleider kwamen we op het idee van een podcast. Het leuke van een podcast is dat je het meerdere keren kan terugluisteren, in plaats van een toneelstuk dat slechts een paar keer wordt opgevoerd. Ik kon er ook lekker zelfstandig aan werken. Ik mocht bijvoorbeeld de studio van Radboud kennisclips gebruiken. Daar heb ik tijdens de zomervakantie de podcast gemaakt en ik heb daar medestudenten laten langskomen om onder andere stukjes van het toneelstuk in te spreken. Ik had voor de opname van de podcast al wel een onderzoeksverslag geschreven over Heyns, waardoor de podcast eigenlijk mijn tweede eindproduct was. Ik wist hierdoor wel precies wat ik in de podcast wilde zeggen.

Wat heb je allemaal gedaan voor je onderzoek naar Peeter Heyns?
Ik ben onder andere naar een museumarchief in Antwerpen geweest! Dat was een archief met een hele knusse sfeer. Ik heb daar het rekenboek van Heyns ingezien, dat is een soort kasboekje waarin hij de financiële administratie van zijn school bijhield. De school staat er helaas niet meer in Antwerpen. Als ik zou kunnen tijdreizen zou ik ook echt aan Heyns willen vragen wat er uiteindelijk met de school gebeurd is, want dat kon ik niet in de bronnen vinden.

Ben je verder nog met dit onderwerp bezig geweest tijdens je studie?
Dit project heeft mijn interesse in vroegmoderne letterkunde nog verder aangewakkerd. En ik vind onderwijs uit die tijd nog steeds heel interessant. Door mijn Honoursproject over Heyns wil ik me in mijn master nog verder specialiseren in 16e-eeuws onderwijs en de toneelstukken die ze daar opvoerden. Ik weet nog niet of ik verder de onderzoekswereld in wil. Misschien treed ik wel in de voetsporen van Heyns en word ik zelf ook een docent! Je hoeft dus niet per se een wetenschapper te worden nadat je Honours hebt gedaan. Je kan de vaardigheden die je bij Honours hebt geleerd in principe overal gebruiken.

“Dit project heeft mijn interesse in vroegmoderne letterkunde nog verder aangewakkerd.”

Heb je nog tips voor mensen die nog niet weten of ze Honours willen doen?
Ik denk dat het goed is om te overwegen of je een onderwerp kan vinden waar je gepassioneerd over bent. Je hoeft niet meteen perfect te weten waar je je project over wil doen, je begeleider kan je helpen in die zoektocht. Als je eenmaal zo’n onderwerp hebt is het al makkelijker om jezelf voor je project te motiveren. Dan kan je zelf inplannen wanneer je aan je project wil werken. Bij mij ging mijn project bijvoorbeeld op een lager pitje als ik tentamens had. Maar als ik wat meer tijd had ging er meer aan werken.

Ik kan Honours dus echt aanraden aan mensen die passie hebben voor een bepaald onderwerp en daar onder goede begeleiding in willen duiken!