Ervaringsverhaal - Nina Lanke
Nina Lanke veranderde dankzij het Honoursprogramma Humanities haar studie in een passie: filmische verhalen maken over duurzame mode. “We kunnen met onze kleding veel meer zelf doen dan we denken.”
Als derdejaars student Arts and Culture Studies bestudeert Nina Lanke de relatie tussen regionale identiteit en mode, bijvoorbeeld over de kracht van Arnhem als modemakende stad. Maar hoe interessant ook, een studieprogramma is voor haar niet compleet zonder een vertaling naar de praktijk. Het facultaire honoursprogramma bood uitkomst: als afronding van haar programma lanceert ze deze lente op YouTube vier korte inspiratiefilmpjes over duurzame mode. Vanuit de invalshoek: wat kun je als jongere met een smalle beurs zélf doen?
Voor haar inspiratiefilmpjes bezocht Nina ontwerpers, een deskundige in kledingreparatie én een pleitbezorger voor tweedehands kleding. Met dat laatste geeft ze zelf al jaren het goede voorbeeld. “Ik draag veel tweedehands, en ook al is de omloopsnelheid van modemerken heel snel, je kunt dan heus nog wel bijblijven.” Maak je eigen mode, is haar devies. “Draag je eigen verhaal uit.” Juist ook door je kleding vaker te (laten) repareren versterk je volgens Nina de emotionele waarde die je aan je kleding toedicht. “Als je een scheur in je broek oploopt op Lowlands en die repareert, krijgt je broek een extra waarde.” En daarin zit ‘m de crux: wat je langer met je meedraagt wordt een steeds beter verhaal. “Net als kleding die je erft: die gooi je niet zomaar meer weg, ook dát is duurzaamheid.”
De filmpjes staan vanaf april online: storyofmyclothes.home.blog.
(Foto: Feia Lydia Photography)