Zoek in de site...

Ervaringsverhaal Yrsa en Noa

Yrsa Kleijkers en Noa Roos doen beiden mee aan het programma Building Bridges. In dit programma leren ze om met een brede blik naar maatschappelijke vraagstukken te kijken. En het gaat nog een stapje verder dan dat. Door de kleinschaligheid, persoonlijke begeleiding en positieve groepsdynamiek lukt het ze om creatieve oplossingen te bedenken.

FotoYrsa  Noa

Foto's: Yrsa Kleijkers en Noa Roos

“Wij zitten nu in het tweede semester van het programma, beiden in een denktank waarbij we in opdracht van de Radboud Universiteit nadenken over de verduurzaming van de campus,” vertelt Noa. “Dat is natuurlijk heel breed, daarom hebben we er nu specifiek voor gekozen dat we de zichtbaarheid van bestaande initiatieven willen vergroten. We denken er nu aan om een dag in het teken van duurzaamheid te organiseren voor eerstejaars studenten. Zo willen wij de nieuwe studenten in aanraking laten komen met de duurzaamheidsinitiatieven die er al zijn op de Radboud Universiteit en hun aansporen om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Bezig zijn met een maatschappelijk thema was voor Yrsa een belangrijke reden om te kiezen voor dit universiteitsbrede programma: “Ik wilde altijd al verder kijken dan mijn eigen studie Artificial Intelligence, en klimaatverandering vind ik een erg belangrijk onderwerp. Maar ik leer ook veel van de manier waarop we werken, in kleine groepen met on the spot begeleiding. Tijdens het kick-off weekend van de denktank kregen we wat theorie over het onderwerp, en toen zijn we vrij snel zelf aan de slag gegaan. En nu zie je die theorie echt in de praktijk komen.”

Noa vertelt dat hoe dit honoursprogramma verschilt met zijn studie Science: “De manier waarop we onderzoek doen springt er voor mij echt uit. Als ik bij mijn studie met een vraag zit ga ik iets erover lezen. Maar als we in de denktank iets te weten willen komen, gaan we opzoeken wie de experts zijn en gaan we die interviewen. Zo ben je veel meer zelf betrokken. Dat is echt heel leuk!”

Yrsa vult aan dat de ze met de denktank duidelijk een gezamenlijk doel voor ogen hebben. “We doen het echt samen. We leren ook om elkaar waardevolle feedback te geven en het leuke is dat je het dan ook meteen kan implementeren. Onze groep is mede daardoor ook heel snel best wel hecht geworden.”