Zoek in de site...

Programma

Jij bent nieuwsgierig. Je neemt geen genoegen met bestaande kennis, maar wilt zelf onderzoeken hoe het zit. Precies de karaktereigenschappen van een wetenschapper. Maar wat houdt biomedisch onderzoek in? Hoe werkt een wetenschapper? Dit ontdek je in het honoursprogramma Medical Sciences: dé kans om je academische vaardigheden te verbeteren en jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Eerste honoursjaar: English Proficiency en onderzoeksthema’s

English Proficiency

Het honoursprogramma begint met een intensieve cursus English Proficiency. Zo vertrek jij met uitstekende schrijfvaardigheid en presentatieskills in academisch Engels naar het buitenland.

Vaardigheden

Naast de cursus Engels kies je in het eerste semester een vaardighedenmodule. Hierin richt je je op specifieke vaardigheden waarin jij je nóg verder wilt ontwikkelen zoals storytelling, debatteren of creatief schrijven.

Ministages: kennismaken met onderzoeksthema’s

Het tweede half jaar van het honoursprogramma Medical Sciences staat in het teken van ministages. Daarin maak je kennis met de 18 onderzoeksthema’s van het Radboudumc. De thema's variëren van Alzheimer’s disease tot Rare Cancers. De ministages loop je in kleine groepjes onder begeleiding van een of meerdere onderzoekers en een tweedejaars honoursstudent. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van de onderzoeksonderwerpen, maar kom je ook in contact met honoursstudenten die al bezig zijn met hun eigen onderzoek.

Start van jouw onderzoeksproject

Aan het eind van je eerste honoursjaar kies je jouw eigen onderzoeksproject uit een lijst met aangeboden projecten. Of je legt zelf contact met een Principal Investigator die werkt aan een onderzoeksthema waar jij graag bij betrokken wilt worden. Tijdens de zomervakantie begin je met twee weken fulltime stage op de afdeling van je keuze.

Tweede honoursjaar: Individueel traject

Stage in het Radboudumc: jouw onderzoek voorbereiden

Het tweede honoursjaar staat in het teken van jouw individuele onderzoek. Je werkt iedere week acht tot tien uur op de afdeling en/of je werkt thuis aan je stage. Je maakt kennis met je onderzoeksveld en leert de technieken die jij nodig hebt voor je onderzoek. In deze periode leg je ook contact met je buitenlandse supervisor.

Buitenlandstage: jouw onderzoek uitvoeren

Na je stage in het Radboudumc vertrek je voor twaalf tot twintig weken naar het buitenland. Daar ga je zelfstandig onderzoek doen in een inspirerende onderzoeksomgeving. Medical Science honoursstudenten gaan bijvoorbeeld naar The Hospital for Sick Kids (Toronto), Harvard University (Boston), Oxford University of the University of Western Australia (Perth). Om ruimte te maken voor de honoursstage wordt je reguliere programma waar nodig aangepast. Zo loop je geen studievertraging op.

Begeleiding

Je wordt gedurende de twee jaar van het programma begeleid door de programmaregisseur. Die begeleidt het proces, houdt je voortgang in de gaten en coacht je waar nodig. Ook kun je bij de programmaregisseur terecht met je vragen en problemen.

Daarnaast krijg je in het tweede honoursjaar ook een persoonlijke, inhoudelijke begeleider – zowel in Nijmegen als in het buitenland. Deze begeleiders zijn ervaren onderzoekers van het Radboudumc en soortgelijke instellingen in het buitenland. Tijdens je onderzoek kun je met je inhoudelijke vragen vaak ook terecht bij PhD-studenten in de onderzoeksgroep waar je te gast bent. Zij zijn meestal je dagelijkse begeleiders.

Publicatie en Honourscertificaat

Op basis van je onderzoek schrijf je een populair wetenschappelijk artikel. Dit artikel wordt gepubliceerd in de honoursbundel, waarin alle artikelen van de Medical Sciences honoursstudenten in jouw jaar samenkomen. Zodra je je onderzoek, en daarmee het honoursprogramma Medical Sciences, succesvol hebt afgerond ontvang je een honourscertificaat.

Jouw mooie publicatie, honourscertificaat en al je ervaringen, zowel persoonlijk als academisch, zijn een kickstart voor jouw (wetenschappelijke) carrière.