Wetenschap ontmoet kunst
Da Vinci in de eenentwintigste eeuw
Voor: B2, B3- en (pre-)masterstudenten
Aantal: maximaal 20 studenten
Looptijd: Maart - Juni 2021
Aantal bijeenkomsten: 6 volle dagen: vr 12 en za 13 maart, vr 9 en za 10 april, vr 28 en za 29 mei. (Let op, dit wijkt iets af van de eerder genoemde data)
Studielast: We verwachten actieve deelname tijdens alle workshops. Buiten de geplande bijeenkomsten hoef je weinig voor te bereiden.
Docent: Martijn Stevens
Taal: Nederlands
Studiekosten: geen
Deadline voor aanmelden: 14 februari
Wil je ervaren wat kunst ons allemaal kan leren? Wil je jouw creatieve vaardigheden ontwikkelen en jouw academische blik uitbreiden door zelf te experimenteren met film, creative writing en moderne dans? Tijdens dit honourslab maak je kennis met het culturele netwerk van Nijmegen en Arnhem. Je bent te gast bij diverse organisaties en gaat samen met creatieve makers aan de slag met uiteenlopende kunstvormen. Soms richten we ons op een specifieke discipline, zoals literatuur of muziek. Op andere momenten gaan we dwars door alle disciplines heen.
We denken vaak dat wetenschap en kunst gescheiden werelden zijn. Toch kunnen ze elkaar goed aanvullen. Kunstenaars kunnen ons bijvoorbeeld aansporen om het eigen blikveld te verruimen, nieuwe perspectieven te ontdekken en vertrouwde zaken anders te bezien. Een artistieke manier van kijken, denken en maken kan daarnaast ook helpen om je zowel persoonlijk als beroepsmatig verder te ontwikkelen.
In zes bijeenkomsten gaan we onderzoeken hoe kunst verschil kan maken in de academische wereld. We zijn steeds te gast bij cultuurmakers in Arnhem of Nijmegen, variërend van LUX en Museum Het Valkhof tot Introdans en De Nieuwe Oost. Onder de deskundige begeleiding van schrijvers, dansers en filmmakers gaan we nadrukkelijk ook zelf aan de slag. Met andere woorden: het artistieke proces staat telkens centraal. Je zult dit honourslab afsluiten met een creatief eindproduct, maar je hoeft dus niet doelgericht toe te werken naar een vastomlijnd resultaat.
Door te experimenteren met verschillende manieren van werken proberen we erachter te komen wat kunst ons eventueel kan leren. Kan zij onze academische manier van denken, kijken en handelen inderdaad verrijken? Je hoeft nadrukkelijk niet te beschikken over ervaring, voorkennis of een bijzonder talent. Iedereen met een open blik en een nieuwsgierige houding kan meedoen!
Opzet en data
Het honourslab bestaat uit zes bijeenkomsten in Arnhem of Nijmegen, die ongeveer duren van 10:00u tot 17:30u (inclusief pauzes). Ze zijn verspreid over drie blokken van twee dagen achter elkaar. Indien mogelijk zullen we ook gezamenlijk een voorstelling bezoeken. Je wordt geacht om actief deel te nemen aan alle bijeenkomsten.
Aanmelden en selectie
Ben je geïnteresseerd in dit honourslab? Meld je dan uiterlijk 14 februari aan via dit formulier. Je aanmelding bestaat uit een korte motivatie van maximaal 300 woorden en een CV. Voor vragen kun je contact opnemen met Floor Binkhorst (f.binkhorst@ru.nl).
Noot: alle bijeenkomsten zijn fysiek op externe locaties. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn door coronamaatregelen, zoeken we een online alternatief.