Wetenschapspodcast
Wetenschapspodcast: van ivoren toren naar de keukentafel
Veel wetenschappers doen baanbrekend onderzoek, maar de materie is vaak complex en moeilijk te begrijpen voor breed publiek. Lastig, zeker wanneer wetenschappers met hun onderzoek een bijdrage willen leveren aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Een vertaalslag is dus noodzakelijk, maar hoe doe je dat? Hoe laat je wetenschappers afdalen uit hun ivoren toren? En hoe laat je ze op een spannende en toegankelijke manier vertellen over hun onderzoek en de maatschappelijke implicaties daarvan. In deze module leren we je hoe door middel van een wetenschapspodcast je de brug kan vormen tussen wetenschap en maatschappij.
Wat gaan we doen?
In deze module ga je werken aan een eigen wetenschapspodcast over een zelfgekozen thema. Je werkt in verschillende stappen van een eerste set ruwe ideeën naar een uiteindelijk complete en boeiende podcast. In elke bijeenkomst krijg en geef je peer feedback. Tijdens cursus krijg je introductie audio-storytelling, oefenen we met interviewen, leer je hoe je podcast kan editen, en hoe je het wetenschappelijk debat op originele en toegankelijke wijze naar de samenleving kunt brengen.
Opdrachten
Tijdens bijeenkomsten werk je met een medestudent in verschillende stappen aan een eigen podcast-aflevering (15-30 min) waarin een interview met een wetenschapper centraal staat. Tussentijds maak je een aantal opdrachten, zo maak je een programmavoorstel, een interviewplan en een script voor je podcast. Studiemateriaal en opdrachten worden verstrekt middels Brightspace. Opnameapparatuur en software worden via de Radboud Honours Academy aangeboden.
Docenten
Tjidde Tempels is politicoloog en ethicus. Hij werkt als programmamaker bij Radboud Reflects en als docent politieke theorie aan de Radboud Universiteit. Hij coördineert de module en begeleidt de verschillende bijeenkomsten.
Dennis Gaens is schrijver en radiomaker. Hij werkt als docent Creative Writing bij ArtEZ en maakt o.a. podcasts, radiodocumentaires, hoorspelen en audiotours.
Jozien Wijkhuijs is freelance journalist, schrijver en radiomaker. Ze studeerde literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze werkt onder andere voor OneWorld, Radio Kras, Architectuur Centrum Nijmegen en De Gelderlander.
Bijeenkomsten
De module bestaat uit vijf bijeenkomsten op woensdagavonden van 18.30 tot 21.00 uur:
woensdag 12 oktober
woensdag 19 oktober
woensdag 26 oktober
woensdag 30 november
woensdag 21 december