Zoek in de site...

Snel en slim lezen

De meeste studenten hebben geen enkele leestraining gehad sinds de basisschool. Hoewel iedereen kan lezen, kan niet iedereen daardoor ook snel, slim en strategisch lezen. Voor wie efficiënt wil studeren en zich in korte tijd door stapels literatuur, artikelen en aantekeningen wil werken, zijn dat onmisbare vaardigheden. In deze vaardighedenmodule leer je om niet alleen 2 tot 3 keer zo snel te lezen, maar ook om beter te onthouden wat je leest en tegelijkertijd kritischer te lezen.

Wat gaan we doen?
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. De eerste focust op de techniek van het snellezen: hoe werkt het precies en wat moet je doen om het onder de knie te krijgen? (Spoiler alert: elke dag 4 x 5 minuten oefenen). In de tweede bijeenkomst combineren we snel en slim lezen. Daarbij kijken we naar verschillende manieren van lezen, waaronder de SQ3R-methode. In de derde bijeenkomst combineren we snellezen met het beter onthouden van informatie. Met al deze vaardigheden samen ga je aan de slag in de laatste bijeenkomst.

Docent
De docent voor deze module is Marjet Tamse. Marjet Tamse werkt bij Radboud in’to Languages als trainer en docent. De Nederlandse taal is echt ‘haar ding’. Ze geeft trainingen schrijfvaardigheid, spelling en grammatica en snellezen en ook leert ze Nederlands aan anderstaligen. Ze heeft Nederlandse taal- en letterkunde en Communicatiewetenschappen gestudeerd in Utrecht en Amsterdam. Daarna heeft ze gewerkt als communicatiemanager en tekstschrijver voor onder andere Randstad uitzendbureau, het ministerie van BZK en Justitie en het MUMC. In 2015 is ze begonnen als docent NT2 bij de universiteit van Maastricht; sinds 2018 werkt ze met veel plezier bij In’to.

Bijeenkomsten
De module bestaat uit vier bijeenkomsten. Studenten hebben de mogelijkheid om deze module op maandagavond of dinsdagavond van 18.30 tot 21.00 te volgen.

Optie 1

Maandag 17 oktober
Maandag 24 oktober
Maandag 31 oktober
Maandag 7 november

Optie 2

Dinsdag 22 november
Dinsdag 29 november
Dinsdag 6 december
Dinsdag 13 december