Programma
Law in Action laat je kennismaken met de juridische praktijk. Je verdiept en verbreedt je kennis in (gesimuleerde) praktijkcasussen. Je voert opdrachten in twee- of drietallen zelfstandig uit. De docenten zijn er alleen om je te coachen. Je leert hierdoor goed samen te werken met je medestudenten en om op tijd de juiste hulp te vragen. Daarnaast werk je aan de persoonlijke vaardigheden die jij graag wilt ontwikkelen. Vooral in het tweede jaar krijg je de ruimte om eigen initiatief te tonen. Bijvoorbeeld door een bepaald juridisch vraagstuk uit te zoeken of een specifieke vaardighedentraining te initiëren.
Eerste honoursjaar
Praktijkcasus
In het eerste jaar van Law in Action werk je in een groep aan één van twee casussen. Die zijn ontwikkeld door docenten, maar geïnspireerd op de praktijk. Binnen de groep neem je de rol aan van één van de betrokken spelers – advocaat, officier van Justitie, bedrijfsjurist, of een medewerker van een overheidsinstantie. Je werkt aan verschillende opdrachten die passen bij je rol. Denk hierbij aan het schrijven van notities of dagvaardingen. Daarnaast benader je andere partijen, neem je interviews af, verwerk je nieuwe informatie en wissel je stukken uit. Net als in de praktijk.
Vaardighedentrainingen
Minstens zo belangrijk als de inhoudelijke kant van het programma is de ontwikkeling van jouw persoonlijke competenties. Denk aan solliciteren, presenteren, schrijven, gesprekken voeren, interviewen en effectieve communicatie.
Reflectie
Tijdens het volledige programma reflecteer je op jouw eigen leermomenten. Over de samenwerking met anderen, over acties die jij zelf hebt ingezet en wat die je opleverden, of over inhoudelijke thema’s – bijvoorbeeld dat je naast het bestuursrecht het strafrecht moest bestuderen. Jouw persoonlijke leermomenten omschrijf je en lever je in. Daarmee verdien je zogenaamde ‘awards’.
Afsluiting: kennis delen
Aan het einde van het eerste jaar van Law in Action deel je jouw oplossingen en ervaringen. In een presentatie aan medestudenten en docenten van de faculteit en aan eventuele externe partners die betrokken zijn bij de casus.
Tweede honoursjaar
Praktijkopdracht
In je tweede honoursjaar (B3) ga je aan de slag met een juridisch vraagstuk dat in de praktijk speelt. Deze praktijkopdrachten verschillen per jaar en komen van verschillende opdrachtgevers. Denk aan een arbeidsrechtelijke casus van een advocatenkantoor. Of aan een provincie die wil uitzoeken of er gevallen zijn waarin zij zich op het privaatrecht mag beroepen. Honoursstudenten hebben ook meegewerkt aan het project “design of justice” samen met studenten van kunstacademie ArtEZ. De keuze voor de opdrachten hangt ook af van jouw initiatief. Tijdens het eerste jaar bespreek je met docenten waar je in het tweede jaar mee aan de slag zou willen gaan.
Vaardighedentrainingen
Ook in het tweede honoursjaar werk je aan je vaardigheden. Aan het eind van het eerste jaar overleggen we met jou en je medestudenten welke vaardighedentrainingen jullie graag nog zouden willen volgen. Die trainingen organiseren we in het tweede jaar.
Eindproduct
Samen met een of twee medestudenten maak je een eindproduct om het honoursprogramma af te sluiten. Je bent vrij om de vorm te kiezen waarin je je opgedane kennis presenteert. Veel studenten schrijven een wetenschappelijk artikel. Maar het mag ook een adviesrapport zijn, een kennisclip of een blog, vlog of podcast. De beste manier hangt af van de opdracht, jouw eigen interesses en je creativiteit.
Honourscertificaat
Zodra je het Law in Action-programma succesvol hebt afgerond, ontvang je een honourscertificaat. Een waardevolle toevoeging aan je CV, waarmee je laat zien dat je creatief durft te denken, initiatief neemt en inhoudelijk en persoonlijk een stapje extra hebt gezet.