Van idee naar beeld
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een foto van een ijsbeer op een smeltende ijsschots overtuigt eerder dan een uitgebreid verslag van de afname van het Arctisch ijs. Waarom is dat zo? We leven in een uitgesproken beeldcultuur en worden voortdurend verleidt en beïnvloedt door beeld. In zo´n beeldcultuur is het analyseren én maken van beeldmateriaal een cruciale vaardigheid.
In deze cursus bekijken we op welke manieren je beeld kunt inzetten om een verhaal te vertellen. Of dat nu voor een presentatie voor je studie is, de vormgeving van een scriptie, een poster voor op je kamer of voor als je nog eens een avondvullende speelfilm wilt maken. We bekijken verschillende voorbeelden van bekende beeldmakers en onderzoeken hoe zij bepaalde effecten bereiken en een verhaal weten over te brengen.
De nadruk ligt vooral op het zelf maken en ervaren. We onderzoeken door beeldende opdrachten te maken en vervolgens in de groep elkaars werk te analyseren. Om bijvoorbeeld te begrijpen waarom Rembrandt van Rijn zo'n krachtige beelden maakte, werkt niets zo goed als het kopiëren van zijn schilderijen. Daarom verruilen we tijdens een bijeenkomst onze tafels voor schilderezels en gaan we met olieverf aan de slag. Een andere keer visualiseren we de inhoud van krantenartikelen door snelle collages te maken.
Wat gaan we doen?
De student leert om op een creatieve manier beeld in te zetten bij het presenteren van een idee en zich beeldend uit te drukken. Bovendien ontstaat er begrip van een reeks beeldende basistechnieken. En geen angst: tekentalent is absoluut geen vereiste. Het gaat in deze cursus juist over hoe je op een laagdrempelige manier het effect van beeld kan herkennen en zelf kan toepassen. Maakplezier staat voorop.
Docent
De module wordt gegeven door Jaap Godrie. Jaap Godrie is mede-oprichter van Breukers·Godrie, waarmee hij nieuwe visies op actuele thema’s zoals klimaatverandering, innovatie en nieuwe technologie ontwikkelt. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker en als expert schilderkunst verbonden aan het Rijksmuseum. Hij studeerde gelijktijdig aan de Kunstacademie en het Conservatorium om vervolgens Geschiedenis te studeren.
Bijeenkomsten
De module bestaat uit vijf bijeenkomsten op maandagavonden van 18.30 tot 21.00 uur:
Maandag 24 oktober
Maandag 31 oktober
Maandag 7 november
Maandag 14 november
Maandag 21 november