Zoek in de site...

Een duurzaam en innovatief fashion event

Voor:  B2 en B3 studenten (en studenten van de HAN)
Aantal:  10-20 studenten
Looptijd: 
april - juni 2023
Aantal bijeenkomsten: 
10 bijeenkomsten, deels op woensdagmiddag
Studielast: 
per week bedraagt de studielast circa 3 uur, met een piek begin juni wanneer het eindproduct moet worden opgeleverd.
Docenten: Diverse docenten van RU en HAN en gastdocenten uit de praktijk
Taal: Nederlands
Studiekosten: 
geen
Deadline voor aanmelden: 
13 februari

Sinds 2 jaar organiseren studenten van de Radboud Universiteit, HAN en ROC Nijmegen samen een kledingruilbeurs: de Vintage pop-up store. De eerste editie ontstond naar aanleiding van Groene Vrijdag: een dag waarbij allerlei organisaties binnen Nijmegen aan de slag gaan met duurzaamheid. Met een kledingruilbeurs kunnen studenten op een laagdrempelige manier nadenken over het kopen van tweedehandskleding of het ruilen van kleding in plaats van het kopen van nieuwe kleding. Hiermee kunnen studenten bereikt worden die vanuit zichzelf minder bezig zijn met duurzaamheid.

Een circulair evenement voor een betere toekomst
Kleding is iets waar we als samenleving makkelijk mee omgaan. Het is goedkoop en we willen er allemaal goed uitzien. Maar dit onderdeel van onze consumptiemaatschappij heeft veel negatieve impact op de aarde en de mens. Met het kledingruil evenement willen we laten zien dat het anders kan. Dat je leuke, hippe kleding kunt scoren zonder extra belasting op het milieu. Geen enorm waterverbruik, watervervuiling, uitstoot of slechte arbeidsomstandigheden waarin fast fashion gemaakt wordt.

Bij de opening van de laatste editie van de kledingruilbeurs in november 2022 zei wethouder Tobias van Elferen: “Het mes snijdt hier aan twee kanten. Mensen die iets over hebben, geven dit door aan diegene die het nodig hebben, het is circulair én het gebeurt lokaal. Er hoeft geen busje door Europa te rijden.” Hij eindigt zijn korte toespraak met de conclusie dat elke kleine stap een opstap is naar iets groters. “Nijmegen heeft dit soort evenementen hard nodig.”

Opdracht

Dit Honourslab voer je uit in opdracht van de Radboud Green Office, HAN Experience Centre (Green Office) en de coördinator Duurzaamheid van het ROC Nijmegen. Samen met studenten van de HAN Talent Academy denk je na over de innovatieve ontwikkeling van dit fashion event, waarbij je ondernemerschap combineert met maatschappelijke betrokkenheid. Je bouwt daarbij voort op ideeën die ROC-studenten hebben ontwikkeld in een ‘Challenge’.

Gevarieerd programma
Het onderwijsprogramma bestaat uit zowel inhoudelijke colleges en design thinking sessies. De volgende onderdelen komen aan bod:

Inspiratiecolleges
Tijdens korte inspiratiecolleges, bijvoorbeeld over de innovatiecurve en de fashionwereld, doe je theoretische inzichten op over o.a. gedragsverandering en discussieer je over duurzame ontwikkeling in de fashion industrie en de (duurzame) ins en outs van de evenementenindustrie.

Multilevel samenwerking
Dit Honourslab is uniek, doordat studenten van ROC Nijmegen, de HAN en de RU samenwerken aan een vraagstuk met impact voor Nijmeegse studenten. Studenten leren veel van elkaars inzichten en meningen.

Van een duurzaam idee naar een tastbaar resultaat
In dit project worden de aanbevelingen van de studenten van het honourslab en de winnende Challenge van het ROC overgenomen door de organisatie van het fashion event in november 2023. Zo kun je direct impact maken!

Data

De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag van 14.30 tot 17.30, op de volgende data en locaties:

5 april – HAN

12 april – HAN

19 april – HAN

3 mei – RU (werksessie)

10 mei – HAN

17 mei – RU (werksessie)

24 mei – HAN

31 mei – HAN

7 juni – HAN

14 juni – RU (werksessie)

21 juni  - Eindpresentatie

Interesse?

Wil je meedoen met dit honourslab? Meld je dan uiterlijk 13 februari 2023 aan via dit formulier. Je aanmelding bestaat uit een korte motivatie van max 300 woorden en een CV.

Voor vragen kun je contact opnemen met Floor Binkhorst (floor.binkhorst@ru.nl), of bezoek de informatiesessie op 9 februari van 12.30-13.15.