Zoek in de site...

Anti-virussoftware

Installeer actuele anti-virussoftware om je computer te beschermen tegen virussen. De Radboud Universiteit heeft een licentie voor het anti-viruspakket F-Secure. Als medewerker of student kun je dat aanschaffen via Surfspot (tegen administratiekosten van 2 euro, kijk bij F-Secure Safe voor RU Nijmegen). Voor laptops en pc’s niet bij het ISC in beheer zijn, maar met RU-fondsen of via derde geldstromen voor RU-werkzaamheden zijn aangeschaft, kun je de actuele versie van F-secure downloaden via Radboudnet.

Naast F-Secure kun je ook andere anti-virussoftware gebruiken. Een aantal bekende, gratis virusscanners zijn:  AviraPCtoolsAVAST! en Comodo. Je kunt ook kiezen voor een betaalde variant zoals Norton en McAfeeKaspersky en NOD32. Installeer er maar één tegelijk, anders kunnen ze elkaar in de weg zitten.

Virus(verdenking) melden

Virussen komen op je computer terecht via bijvoorbeeld mails, netwerkverbindingen en websites. Wees dus altijd alert met wat je opent of installeert. Signalen van een besmetting kunnen onder andere zijn een tragere computer, ongewenst pop-ups, een gewijzigde startpagina of reclame in je browser. Vermoed je een virus op je pc of RU-laptop? Neem dan contact op de ICT Helpdesk.

Anti-spyware

Spyware is ‘spionage software’ en registreert je computergedrag. Veel anti-virusprogrogramma’s installeren niet alleen een virusscanner maar ook anti-spyware op je pc of laptop. Voorbeelden van gratis anti-spyware zijn Microsoft Security Essentials, Spyware blaster, Spybot S&D, Ad-Aware en Comodo anti-spyware.