Zoek in de site...

Zelf USB-stick of harde schijf versleutelen (Windows)

Op de Windows-werkplek kun je zelf een USB-stick of externe harde schijf versleutelen met Bitlocker.

Bitlocker en Windows 8, 9 of 10

BitLocker zit standaard in de Windows 10-versie ('educational-versie') die op de RU-werkplek draait. Op veel thuiswerkplekken draait de 'home-versie' van Windows 10. Bitlocker zit hier niet in, maar je kunt bestanden op een met Bitlocker versleutelde USB-stick wel lezen ('read only') met de home-versie van Windows 7,8 of 10. Voor het lezen van met Bitlocker versleutelde bestanden onder Windows XP of Vista heb je een Bitlocker-to-go-reader nodig.

Je kunt echter ook kiezen voor het gratis - ook op de werkplek beschikbare - programma SafeHouseExplorer om de bestanden op de USB-stick te versleutelen.

Hoe versleutel je een USB-stick of harde schijf met Bitlocker op de werkplek

1. Doe de USB-stick of externe harde schijf in de laptop/pc en klik in de Verkenner met de rechtermuisknop op de drive-letter van de USB-stick.
2. Klik 'Bitlocker inschakelen'. Bitlocker wordt gestart.
3. Zet een vinkje voor 'Een wachtwoord gebruiken om het station te ontgrendelen' en voer twee keer het wachtwoord in.
bitlockerUSB1
4. Kies waar je de herstelsleutel op wilt slaan, voor het geval je het wachtwoord vergeet.
5. Kies of je de hele USB-stick (of harde schijf) wilt versleutelen (duurt langer) of alleen het deel waarop nu bestanden staan.
6. Kies welke 'versleutelingsmodus' je wilt gebruiken en kies dan 'Versleutelen starten'.
7. Kies 'Sluiten' als de melding verschijnt dat het versleutelen is voltooid.
8. De volgende keer dat je de USB-stick (of externe harde schijf) gebruikt, wordt eerst gevraagd om het wachtwoord in te voeren. Je kunt de versleuteling ongedaan maken door in de Verkenner opnieuw met de rechtermuisknop op de drive-letter van de USB-stick te klikken en te kiezen voor 'Bitlocker beheren'.