Richtlijnen veilig gebruik mobiele apparaten voor studie of werk

1. Het apparaat is beveiligd met een toegangscode (pincode, patroon, vingerafdruk of wachtwoord).
  2. Het apparaat moet versleuteld zijn.
  3. Het apparaat is voorzien van een actuele versie van het besturingssysteem (Windows, Adroid, OSX, iOS etc.)
  4. Het apparaat is voorzien van actuele anti-virussoftware.
  5. Het apparaat mag niet onbeheerd en onvergrendeld worden achtergelaten.
  6. Houd je aan de richtlijnen van de Radboud Universiteit voor de opslag van data.
  7. Als je werkt met persoonsgegevens, maak dan geen gebruik van open wifi-netwerken (zoals wifi in de trein) tenzij je eerst een VPN-verbinding hebt opgezet.
  8. Het is niet toegestaan het apparaat te ‘jailbreaken’ of te ‘rooten’ (het verwijderen van de beveiliging die in het besturingssysteem zit ingebouwd).
  9. Meld verlies of diefstal meteen bij de ICT Helpdesk.
  10. Installeer indien mogelijk een app die – in geval van diefstal of verlies- laat zien waar het apparaat zich bevindt.

Toelichting & praktische tips

2. Het apparaat moet versleuteld zijn.

De gegevens op een onversleutelde harde schijf (of bij andere mobiele apparaten die gegevens in het geheugen zijn opgeslagen) kunnen worden gelezen als iemand de harde schijf uit de laptop haalt en in een ander apparaat stopt. Het beschermen van het apparaat met een toegangscode, is daarom niet afdoende.

4. Het apparaat is voorzien van actuele anti-virussoftware.

Medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit kunnen via SURFspot gratis het internetbeveiligingspakket F-Secure (Windows) downloaden. Android-gebruikers kunnen de gratis ‘AVG Antivirus’-app downloaden. iPhone/iPad zijn standaard van een goede beveiliging voorzien.

Richtlijnen voor de opslag van data: waar sla je welke soort informatie op?

Veel open wifi-verbindingen zijn niet goed beveiligd en kunnen eenvoudig worden ‘afgeluisterd’. Wat je intypt, bijvoorbeeld een combinatie gebruikersnaam en wachtwoord, valt dan makkelijk in verkeerde handen. Als je eerst een VPN-verbinding (eduVPN) opzet, voorkom je dat.

De volgende apps zorgen ervoor dat je het apparaat terug kunt vinden als je het verliest of als het gestolen wordt (het apparaat moet dan nog wel aan staan):

• iPhone/iPad: zet ‘Find my (i)phone’ aan.
  • Android: installeer de app ‘Find my device’ van Google.
  • Op de Windows phone, laptop of tablet met Windows 10 is 'Mijn apparaat zoeken' beschikbaar. Je hebt dan wel een Microsoft-account nodig. Je zet dit als volgt aan:
    - Ga via de Startknop van Windows 10 naar Instellingen en klik door naar het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
    -
    Selecteer in de linkerkolom Mijn apparaat zoeken, druk op Wijzigen en haal het schakelaartje om. Vanaf dat moment zal het toestel zijn locatie regelmatig doorsturen naar de servers van Microsoft, op voorwaarde dat er een verbinding is met een wifi-netwerk.
    Om de computer na verlies of diefstal op te sporen, surf je met een ander toestel naar je Microsoft Account-pagina. Log daar in met je gebruikersgegevens, klik in de lijst met apparaten op het desbetreffende toestel en – op het volgende scherm – op Zoek mijn apparaat. De site zal dan een plattegrond tonen met de laatst bekende locatie van je laptop of tablet.