Zoek in de site...

Stappenplan veilig wachtwoord

Hieronder lees je drie manieren om een veilig wachtwoord te creëren. Voorkom dat je je wachtwoord opschrijft, zeker in combinatie de gebruikersnaam. Plakmemo's op computers zijn not done! De Radboud Universiteit heeft ook een wachtwoordbeleid.

Veilig wachtwoord: manier 1

 1. Bedenk een onzin-zin met een getal en een leesteken. Bijvoorbeeld: Dit is de 3e keer dat ik mijn wachtwoord vergeten ben!
 2. Neem van elk woord de eerste letter en neem de getallen en leestekens over.
 3. Je krijgt dan: Did3kdimwvb!
 4. Zorg voor minimaal acht tekens in je wachtwoord.

Veilig wachtwoord: manier 2

 1. Gebruik namen, zelfstandige naamwoorden en getallen die voor jou betekenis hebben. Bijvoorbeeld: je heet Maarten, je eet graag chips en je bent geboren in 1984.
 2. Maak van deze woorden je wachtwoord, maar zorg ervoor dat je geen hele woorden gebruikt. Maak er bijvoorbeeld Ma1a9r8t4en of c1h9IP84s van.
 3. Vervang letters door speciale tekens. Een a kan je bijvoorbeeld vervangen door een @, een i kan je vervangen door een ! en een s door een $. Bovengenoemde wachtwoorden worden dan M@1a9r8t4en of c1h9!P84$.

Veilig wachtwoord: manier 3

Er zijn tools die van een makkelijk te onthouden woord een sterk wachtwoord maken. Het handige van deze tools is dat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Een voorbeeld van zo'n tool is Hashapass. De tools werken als volgt:

 1. Vul in het veld dat vraagt naar 'parameter', de naam van de website in waarvoor je een sterk wachtwoord nodig hebt.
 2. Vul in het andere veld een sterk, voor jou makkelijk te onthouden 'master' password in.
 3. De tool maakt van bovenstaande twee ingrediënten een sterk wachtwoord. Dit wachtwoord geef je op als gewenst wachtwoord bij het inlogscherm van de website die je bij stap 1 hebt ingevuld.
 4. Kom je een volgende keer weer op de betreffende website en moet je je wachtwoord invoeren, dan open je de tool en voer je het 'master' password in en de naam van de website. De tool maakt het wachtwoord dat je de eerste keer hebt ingevuld en voilà, daar is je wachtwoord weer.

In alle gevallen geldt:

 • Geef je wachtwoord nooit aan iemand anders, ook niet aan je beste vriend of aan een collega.
 • Laat je wachtwoord niet rondslingeren in de buurt van je PC, in je agenda of in je portemonnee.
 • Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord maar verzin voor al je belangrijke online zaken een nieuw wachtwoord.