Zoek in de site...

Distributielijst en mailinglijst

RU-exchange distributielijsten

Een distributielijst is een mailinglijst die wordt aangemaakt op onze Exchange server en wordt weergegeven in het Outlook adresboek. Een distributielijst kan uitsluitend adressen bevatten die voorkomen (en worden weergegeven) in het Outlookadresboek. Lokale beheerders kunnen zelf leden toevoegen en verwijderen. Er worden bij voorkeur meerdere beheerders voor een lijst ingesteld.

Een distributielijst aanvragen

Je kunt een distributielijst aanvragen d.m.v. een mail naar icthelpdesk@ru.nl. Daarin moet worden aangegeven wat de voorgestelde naam is en wie de beheerders moeten worden. Wat betreft de naamgeving zijn er niet veel eisen behalve dat die de lading dekt en er geen misverstanden met andere lijsten kunnen ontstaan. (Voorbeelden: DMC-Evenementenbureau-L, ICIS Instituut-L, RSC Vakgroep Fitness-L). De naam wordt altijd afgesloten door ‘-L’ om het verschil aan te geven met andere adresboek items.

De adressen van distributielijsten

Standaard wordt een adres aangemaakt als naam@hosting.ru.nl. Adressen met @hosting.ru.nl kunnen uitsluitend worden gemaild vanuit onze eigen omgeving. Als iemand met een extern adres of SMTP-server naar een RU-lijst mailt dan zal het adres niet worden gevonden en kan er dus ook niet worden bezorgd. Dit voorkomt dat men van buitenaf hele groepen RU-gebruikers tegelijk op een makkelijke manier kan spammen.
Er zijn situaties denkbaar waarbij het wel van belang is dat de lijsten door adressen van buiten onze omgeving kunnen worden gemaild. In dat geval kunnen we op verzoek het adres aanpassen naar @ru.nl. Daarmee vervalt dan wel de bescherming tegen spammers.

Beheer van de distributielijsten

Het beheer van de lijsten bevindt zich in de overgangsfase naar M365 nog in twee omgevingen.

Als de persoonlijke mailbox van de beheerder nog niet is gemigreerd (Jouw persoonlijke mailbox is te bereiken via mail.ru.nl) log je in op de persoonlijke mailbox. Je gaat naar Instellingen en kiest Opties. Op het tabblad Groepen zie je van welke lijsten je beheerder bent. Door met de linker muisknop te dubbelklikken op de naam van de lijst kom je bij de beheerinstellingen terecht. (Zie afbeelding).

Als de persoonlijke mailbox van de beheerder is gemigreerd naar de cloud (Jouw persoonlijke mailbox is te bereiken via Outlook.com) log je in op https://mail.ru.nl/ecp. Nadat je bent ingelogd heb je leesrechten op alle lijsten die op onze server aanwezig zijn maar je hebt alleen toegang tot de lijst(en) waar je beheerder van bent. Je moet dus wel weten wat de namen van de door jou beheerder lijsten zijn. Door met de linkermuisknop te dubbelklikken op de naam van de lijst krijg je de beheeropties te zien. (Zie afbeelding). Je hebt hier in ieder geval de mogelijkheid om bij Lidmaatschap de ledenlijst te beheren.

exchange vb

Mailinglijst, verzendlijst voor e-mailadressen binnen en buiten de Radboud Universiteit:

Als je behoefte hebt aan een lijst die meer is gericht op mailings en leden moet bevatten van zowel binnen als buiten de Radboud Universiteit dan kun je een mailinglijst aan te vragen. Deze lijst heeft opties zoals de automatische archivering van berichten of om eens per dag alle berichten in een groepsdiscussie te verzenden als ‘digest’?  Een mailinglijst heb je qua onderhoud volledig in eigen beheer en vergt wel wat meer kennis. De ondersteuning op een maillinglijst is minimaal. Een mailinglijst kun je aanvragen met het webformulier ‘Aanvraag Maillinglijst’ in Topdesk. Dit kan vanaf een RU-werkplek of vanuit thuis met een eduVPN verbinding.