Zoek in de site...

eduVPN Veelgestelde RU-vragen

Vragen over eduVPN? Op de site van SURF vind je informatie over eduVPN, waaronder de Veelgestelde vragen.

Vragen die specifiek betrekking hebben op eduVPN bij de Radboud Universiteit lees je hieronder.

Algemeen

Welke gegevens moet ik invullen als ik de app installeer?

 1. Instituut: Radboud University
 2. Vul je u-, s, of e-nummer in
 3. Autoriseer ‘Surf conext’
 4. Geef nogmaals toestemming
 5. Land: Nederland
 6. Kies het juiste profiel
  - Medewerker of student: Radboud-Institute
  - Externe medewerker: RU-Guest. Als externe medewerker kun je eduVPN aanvragen in de Accountportal. (na inloggen > klik op het winkelwagentje > autorisaties > eduVPN RU-Guest aanvragen)

Ik gebruik al de oude VPN (Shrewsoft).
Hoe stel in het nieuwe eduVPN in?

 • Heb je een eigen werkplek/apparaat (niet van de Radboud Universiteit): verwijderd dan de oude Shrewsoft VPN software en installeer eduVPN. Daarna volg je de stappen zoals ze beschreven zijn op de site van SURF bij de algemene handleiding.
 • Heb je een door de Radboud-beheerde werkplek, dan kan je daar zelf niet de oude Shrewsoft VPN-software van verwijderen, IT regelt dit automatisch. eduVPN is al aanwezig op je beheerde werkplek. Daar kan je direct gebruik van maken.

Wat zijn de kosten van eduVPN?

Geen, buiten je kosten voor bv mobiele data.

Ik heb verbindingsproblemen!

Het kan zijn dat eduVPN geen verbinding kan maken.

 • Is het maandagnacht? Dan voert SURF veiligheidsupdates door. Wacht een paar minuten en probeer het opnieuw.
 • Controleer op het Twitteraccount van SURF of eduVPN een storing heeft.
 • Sluit eduVPN af en start het daarna weer op.
 • Schakel de ‘gewone’ internetverbinding uit en dan weer in.
 • Start de computer opnieuw op.

Hoe lang kan ik met eduVPN werken / wat is de sessie duur van eduVPN?

Wanneer je een eduVPN verbinding hebt gemaakt, kun je hier 12 uur gebruik van maken. Twaalf uur na de start van de sessie wordt de eduVPN verbinding vanwege veiligheidsredenen verbroken. De eduVPN client vraagt vervolgens om je username en wachtwoord zodat je een nieuwe eduVPN verbinding kan maken.

Hoe werkt eduVPN?

Als je eduVPN hebt geïnstalleerd open je de geïnstalleerde eduVPN applicatie en zet je een VPN verbinding op via het onderdeel “Secure Internet” of “Institute Access”. Alle handelingen die je verricht op internet gaan over deze veilige VPN verbinding. Je kunt zelf de VPN verbinding verbreken wanneer dat nodig is. Na 12 uur wordt je verbinding automatisch verbroken.

Waarom adviseert de universiteit om met VPN te werken?

Wanneer je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk is het verstandig om gebruik te maken van een veilige eduVPN verbinding. Op een openbaar wifi netwerk kan iedere persoon in dit netwerk eenvoudig al je internetverkeer onderscheppen, uitlezen en aanpassen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld geld van je bankrekening halen, je email of Facebook hacken en je persoonlijke gegevens stelen. Dit is geen theoretisch gevaar, maar een methode die criminelen steeds vaker toepassen.

Waarom kan ik bepaalde programma’s zoals BASS alleen met VPN benaderen?

Sommige applicaties zijn, op basis van aanwezige gegevens in de applicatie, zodanig geclassificeerd, dat zij buiten de campus alleen met een VPN verbinding benaderd mogen worden. Het is zeer waarschijnlijk dat in de toekomst meer applicaties van buiten de campus, alleen met VPN benaderd mogen worden.

Ik wil meer weten over Multi Factor Autenitcatie (MFA)