Geen energieverbruik voor de computer van de toekomst? (Lecture)

Thursday 25 March 2021Add to my calendar
19:30 to
online via youtube
Organiser(s)
Team alumnirelaties FNWI
Speaker
dr. Johan Mentink (Spectroscopy of Solids and Interfaces)
Description

Johan MentinkHet massale gebruik van digital data zorgt voor een enorme toename in het energiegebruik van computersystemen. Dit is nu al meer dan 7% van alle elektrische energie die wereldwijd wordt geproduceerd en er lijkt geen einde te komen aan de alsmaar groeiende honger naar kleinere en snellere computersystemen. Bovendien komen de grootste gebruikers van computerapparatuur steeds vaker negatief in het nieuws: er wordt veel geld verdiend met energie-slurpende datacentra die gevoed worden met gesubsidieerde groene energie.

Maar hoe energie efficiënt zijn computers eigenlijk? Is het mogelijk om computers niet alleen sneller en kleiner te maken, maar ook energie efficiënter? Hoe ver zitten we af van de beperkingen die worden gegeven door de natuurwetten? Is het in principe mogelijk om ooit een computer te maken die (bijna) geen energie verbruikt?

In deze lezing gaat Johan Mentink, universitair docent aan de Radboud Universiteit en expert op het gebied van magnetisme, in op deze vragen. Magnetisme speelt dan ook een belangrijke rol. Nu al is het grootste deel van alle digitale dataopslag op magnetisme gebaseerd. Bovendien zijn er recent ontdekkingen gedaan die magnetische dataopslag zowel sneller als energiezuiniger kunnen maken. Maar kan het ook heel snel én heel energiezuinig én heel klein? Welke kennis ontbreekt nog om ook deze laatste stap te maken?

We zullen voorbeelden zien van verkennend fundamenteel onderzoek naar dit hele snelle, kleine en energiezuinige magnetisme. Spannend genoeg beslaat dit een nieuw gebied in de natuurkunde waarin magneten ver buiten evenwicht zijn. Het begrijpen hiervan vereist nieuwe theoretische technieken, zoals nieuwe methodes geïnspireerd op machine learning. Deze geven weer aanleiding tot fundamentele ontdekkingen die nodig zijn om de ultrasnelle,
-kleine en vooral energiezuinige computer van de toekomst mogelijk te maken!

Register

Meld je hier aan en je ontvangt ca. 24 uur van te voren de link naar de live stream via e-mail.

Kom je graag naar deze lezing, maar ben je geen alumnus van de Radboud Universiteit? Vul dan bij opleiding in welke opleiding je elders genoten hebt en bij startjaar ‘Aanmelding via Radboud Recharge’.