PhD defence Khalil Eslami Jahromi: 'Spoorgasdetectie met een midden-infrarood supercontinuumlaser voor realtime kwaliteitsmonitoring van fruitopslag' (Uitreiking)

Tuesday 6 July 2021Add to my calendar
from 14:30
Academiezaal aula, Comeniuslaan 2
Speaker
Khalil Eslami Jahromi
Subtitle
Multi-Species trace gas detection based on broadband absorption spectroscopy utilizing mid-infrared supercontinuum sources: Application for fruit quality monitoring

Promotor dr. F.J.M. Harren
Copromotor(es): dr. A. Khodabakhsh, dr. S.M. Cristescu

Optische absorptiespectroscopie is een veelgebruikte methode voor gasdetectie, met onder meer toepassingen in de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, biologie, landbouw, milieukunde, etc. Vooral absorptiespectroscopie in het midden-infrarood (MIR) golflengtegebied met lasers biedt veelbelovende mogelijkheden voor de snelle, gevoelige, en niet-destructieve detectie van gassen. Conventionele, op laser gebaseerde, methoden voor breedbandige detectie van meerdere gassen maken gebruik van afstembare lasers. Er zijn momenteel echter compacte breedbandige MIR SuperContinuum (SC) bronnen in opkomst, die een breed spectraal bereik, een hoge lichtintensiteit en een hoge ruimtelijke coherentie hebben. Dit proefschrift beschrijft de unieke eigenschappen van SC-bronnen; die in combinatie met absorptie spectroscopie innovatief worden gebruikt voor de detectie van gassen in complexe mengsels. Hiermee worden de mogelijkheden verkend om deze methode toe te passen voor de kwantificeren hoeveelheden vluchtige stoffen die vrijkomen uit fruit. Zo wordt de conditie van het fruit gecontroleerd tijdens langdurige opslag onder verschillende atmosferische toestanden.

Biografie

Khalil Eslami Jahromi (Jahrom, Iran, 1989) behaalde in 2014 zijn masterdiploma fysica-fotonica aan de Kharazmi Universiteit van Teheran, Iran. Sinds 2016 werkt hij als PhD-onderzoeker bij de afdeling Molecuul- en Laserfysica. Momenteel is hij onderzoeker bij de trace gas research group aan de Radboud Universiteit en R&D scientist bij Storex BV.