ISiS Research banner
ISiS Research banner

Onderzoek

Het onderzoek bij ISiS richt zich op hoe actoren – of het nu wetenschappers, burgers, technologieontwikkelaars of andere belanghebbenden zijn – de wereld om hen heen begrijpen en hoe dit begrip kan worden verbeterd om complexe vraagstukken in wetenschap en technologie beter aan te pakken.

Thema's

ISiS streeft ernaar bij te dragen aan een diepgaand begrip van wetenschap in de samenleving door middel van vier overkoepelende onderzoeksthema's:

 1. Wetenschappelijk inzicht begrijpen
  Gericht op het verduidelijken van de aard van wetenschappelijk inzicht, inclusief de rol van technologie in de ontwikkeling van de natuurwetenschappen.
 2. Wetenschap, ethiek en integriteit
  Wat is goed wetenschappelijk handelen en welke maatschappelijke verantwoordelijkheden hebben wetenschappers?
 3. Dynamiek en afhankelijkheden in socio-ecologische interacties
  Onderzoek naar transformaties die bijdragen aan de kwaliteit van onze leefomgeving door het bestuderen van discoursen en praktijken die diep ingebed zijn in onze sociale en institutionele omgeving.
 4. Communicatie tussen wetenschap en samenleving
  Gericht op het begrijpen van wetenschapscommunicatie vanuit een dialogisch perspectief door de interactie tussen wetenschap en samenleving in verschillende vormen en contexten te onderzoeken.

Projecten

Onderzoekers van ISiS zijn betrokken bij vele verschillende onderzoeksprojecten. In deze lijst vindt u enkele van onze huidige projecten.

 • A a grassy field with trees in the distance

  Centre Connecting Humans and Nature

  Centre Connecting Humans and Nature (CCHN) studies people’s connectedness with nature in different contexts and over the human life course.

 • Visualisation of research ethics

  iRECS

  iRECS richt zich op de verbetering van de deskundigheid en competenties van onderzoeksethiek om de betrouwbaarheid en het vertrouwen in de wetenschap te waarborgen. ISiS is betrokken voor de vertaling van de resulaten in de samenleving en in beleid.

 • Faculty of Science placeholder

  Declaration of Transparency

  Transparent editorial policies are crucial in academic publishing, aiding authors, reviewers, and distinguishing quality journals. Policies should detail the process from submission to post-publication, be explicit, detailed, and current.

 • Vossen in het bos bij de Radboud Universiteit

  WildlifeNL

  Het project WildlifeNL houdt zich bezig met de zoektocht naar nieuwe vormen van wildbeheer. Doel is om nieuwe technologieën, bestuursinstrumenten en communicatiestrategieën te ontwikkelen, voor een conflictarme co-existentie van mens en wild.

Ontdek meer projecten

Publicaties

Wetenschap in de samenleving is een academische discipline. Als zodanig publiceert ons instituut voortdurend onderzoeksresultaten in wetenschappelijke tijdschriften. Via de repository van de universiteit kunt u een selectie van ISiS-publicaties vinden, maar voor een volledige lijst kunt u contact opnemen met ons secretariaat via: secr.isis [at] science.ru.nl (secr[dot]isis[at]science[dot]ru[dot]nl).

Data Management Policy

Het ISiS-datamanagementbeleid biedt richtlijnen en advies over de juiste manieren om data te beheren in alle fasen en voor alle vormen van onderzoek die bij ISiS plaatsvinden. Voor meer informatie over het ISiS-datamanagementbeleid kunt u contact opnemen met Riyan van den Born en Rob Lenders, datastewards bij ISiS (isisdatasteward [at] science.ru.nl (isisdatasteward[at]science[dot]ru[dot]nl)).