Masterclass DNA-leskist ‘Proef je PTC?’

Naast de reguliere practica, hebben de Reizende DNA-labs en ABE Nederland het aanbod uitgebreid met de leskist ‘Proef je PTC?’ (bestaat uit 3 verrijdbare kisten). Docenten en TOA’s kunnen zelf het practicum in de klas uitvoeren met de bijgeleverde apparatuur, reagentia en lesmateriaal.

Gedurende dit practicum leren de leerlingen dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch is bepaald. Het gen ‘TAS2R38’ codeert voor een smaakreceptor die de organische bittere verbinding PTC (Phenylthiocarbamide) detecteert.

Leerlingen vinden tijdens het 4-uur durende practicum zelf uit of zij een superproever, een matige proever of een niet-proever zijn door enerzijds hun eigen DNA te onderzoeken d.m.v. PCR en gel-elektroforese, en anderzijds door het uitvoeren van een smaaktest met PTC-testpapier.

Om voorbereid te zijn, bieden wij deze masterclass aan waarbij u kennis maakt met de apparatuur en het bijbehorende practicum. Het doel is dat u gemakkelijk met het practicum in de klas aan de slag kunt.

Voor wie?
Biologiedocenten en toa's

Let op! Deze Masterclass is bedoeld voor docenten. Ben je een scholier? Ga dan naar deze pagina.

Programma:
9:30-10:00: ontvangst
10:00-11:00: openingslezing
11:00-13:00: 1e deel practicum
13:00-14:00: lunch
14:00-16:30: 2e deel practicum

Datum & Tijd
21 maart 2023, 10:00-16:30

Waar?
Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135 te Nijmegen

Kosten
Aan het volgen van deze masterclass zijn geen kosten verbonden vanwege een subsidie vanuit Amgen Biotech Experience (ABE).

Inschrijving:

leskist