Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Zoek in de site...

Creatieve werkvormen bewegend leren

Iris Sporken – Wiskundedocent bij VMBO Aeres Velp

Ben je op zoek naar creatieve werkvormen en ideeën om leerstof op een andere manier af te toetsen, dan is dit de workshop voor jou!

Schermafbeelding 2023-06-29 212139

De ‘dynamische schooldag’ en ‘bewegend leren’ zijn op veel PO scholen inmiddels bekende begrippen, maar in het VO staat het wat moeizamer.
Het roept naast veel vragen ook veel zorgen op, dat is ook heel begrijpelijk.
Want: hoe doe je dat dan? Verliezen we niet te veel effectieve leertijd? Welke werkvormen en welke leerstof is daar dan geschikt voor? Wordt het niet veel te onrustig is de les? Kost me dat allemaal niet te veel tijd?

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met bewegend leren werkvormen in te zetten in mijn lessen. Dat ging uiteraard met vallen en opstaan, maar inmiddels heb ik behoorlijk wat leuke werkvormen die goed inzetbaar zijn bij een groot deel van de leerstof. Werkvormen in spelvorm, of juist wat serieuzer, met veel beweging of wat rustiger, maar altijd gericht op de samenwerking tussen leerlingen onderling en met voldoende mogelijkheid om te differentiëren.

Tijdens deze workshop gaan we een aantal werkvormen en het benodigde materiaal bekijken en uitproberen. Daarnaast ook wat praktische tips en natuurlijk voorbeelden uit de praktijk. En hopelijk zitten jullie aan het einde van deze workshop boordevol ideeën om er zelf mee aan de slag te gaan!

Terug naar het overzicht