Netwerkbijeenkomst Biologie
Netwerkbijeenkomst Biologie: Tussen nurture en nature: epigenetica, de handleiding van ons erfelijk materiaal
Hoewel alle cellen dezelfde DNA-code bevatten, kan eenzelfde cel zich specialiseren tot bijvoorbeeld zenuwcel of spierweefsel. Deze specialisatie is mogelijk door verschillende DNA-delen actief te laten zijn. Maar welke delen staan ‘aan’ voor welke celtypen? En hoe wordt dat geregeld?
Dr. Hendrik Marks zal een interactieve lezing geven over het werk van zijn onderzoeksgroep aan de Radboud Universiteit, die zich bezig houdt met epigenetica bij organismen in ontwikkeling – denk aan embryo’s. Ook zal hij de spannende recente ontwikkelingen binnen epigenetica toelichten. Er kan bijvoorbeeld, met behulp van epigenetische metingen (DNA methylatie), zeer nauwkeurig de leeftijd van de donor van bloed- of speekselsporen in forensisch onderzoek bepaald worden. Ook kunnen epigenetische biomarkers worden gebruikt in de kliniek, om bij tumoren het ziekteproces te volgen, en om effectiviteit van therapieën te bepalen.
Daarnaast begint duidelijk te worden dat door epigenetica (in beperkte mate), eigenschappen, opgedaan tijdens het leven, doorgegeven kunnen worden aan nageslacht. Zo bleken vrouwen die tijdens de hongerwinter zwanger waren, zonen te baren met een verhoogde kans op vetzucht. Tijdens zijn lezing zal Hendrik met aanvullende voorbeelden het belang van epigenetica verder duidelijk maken.
Na zijn lezing neemt Hendrik ons mee over zijn afdeling voor een rondleiding.
Na de rondleiding eten we samen een (vegetarische) maaltijd, en gaan we samen om de tafel, om onderwerpen voor volgende netwerkbijeenkomsten te inventariseren.
Programma
16:15 Inloop
16:30 Lezing epigenetica door dr. Hendrik Marks, RIMLS-Science
17:30 Rondleiding lab
18:15 Diner
19:00 Rond de tafel
19:30 Afsluiting
Voor wie?
Biologie docenten havo/vwo
Datum & tijd
Donderdag 12 oktober, inloop vanaf 16:15
Waar?
Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135 te Nijmegen.
Kosten
Aan deze netwerkbijeenkomst zijn geen kosten verbonden.